top of page
  • GuerrillaVerde

Climate Change Champions Spotlight - interviu cu Ciprian Stănescu, Președinte SIS



Climate Change Summit, primul și cel mai amplu eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat schimbărilor climatice, transformă Bucureștiul pe 19 și 20 octombrie în kilometrul zero al soluțiilor sustenabile. Timp de două zile, peste 1500 de participanți, alături de inovatori, antreprenori, cercetători, reprezentanți ai asociațiilor patronale și de business sau ai societății civile, precum și oficiali guvernamentali și din administrația publică se reunesc pentru o cauză comună: identificarea de soluții aplicabile în multiple domenii pentru provocările aduse de schimbările climatice.


Dacă prima zi a evenimentului, care va avea loc la Opera Națională, aduce în fața participanților peste 50 de speakers, români și internaționali, în paneluri și discuții despre un viitor sustenabil, cea de-a doua zi a Climate Change Summit aduce conferințe, workshopuri și mese rotunde în peste 20 de locații din București, pentru a explora și modela viitorul. Teme precum inovații din domeniul sustenabilității, politici climatice, finanțări verzi și economie circulară, conservarea naturii și acțiuni concrete în lupta împotriva schimbărilor climatice se regăsesc pe agenda Climate Change Summit 2023.


Platforma de educație ecologică GuerrillaVerde.ro se alătură acestei inițiative și aduce în atenția publicului o serie de interviuri cu invitați cheie ai Climate Change Summit, o extensie editorială numită Climate Change Champions Spotlight.


 

Interviu cu Ciprian Stănescu, Președinte Social Innovation Solutions


Climate Change Summit devine un eveniment important în Europa Centrală și de Est pentru abordarea provocărilor schimbărilor climatice. Puteți împărtăși câteva perspective despre misiunea Summitului și ce pot aștepta participanții să obțină din participarea lor?


Climate Change Summit are misiunea de a identifica soluții la provocările climatice la nivel european, regional și național, prin intermediul unor conversații despre politici climatice, finanțare sustenabilă și inovație tehnologică. Aducem și la ediția a doua în 19-20 octombrie, zeci de experți, autorități, antreprenori și activiști alături de peste 1500 de participanți pentru a pune pe masă subiectele cele mai importante din domenii ca energie, agricultură, protecția mediului, finanțări verzi sau economie circular în peste 20 de evenimente ce au loc în tot Bucureștiul.

Participanții pot descoperi soluții de tehnologie, business sau politici publice noi din diverse țări europene, pot interactiona cu participanții Summit-ului pentru a dezvolta proiecte comune (81% din participanții din 2022 spun că au realizat conexiuni relevante) și pot afla informații noi despre cele mai recente modificări legislative în sustenabilitate, modele de business în diverse subiecte sau perspective despre viitorul României de la cei 4 miniștri confirmați sau primarii prezenți în Summit. Sperăm să egalăm sau să creștem procentul participanților care au spus că se vor întoarce la ediția viitoare (97% anul trecut) și am pregătit momente interesante atât în prima zi la Opera Națională dar și în ziua 2 (20 octombrie) când vom avea 20 de evenimente în 20 de locuri din București.


Prima ediția a Climate Change Summit s-a desfășurat în 2022 a văzut participarea unor vorbitori și organizații influente, inclusiv NATO și Grupul Băncii Mondiale. Ce concluzii cheie au rezultat din acel eveniment inaugural și cum a influențat acesta focusul Summitului din 2023?


Climate Change Summit 2023, atât în cele 2 zile de eveniment cât și în cadrul exercițiilor de foresight despre România anului 2030 desfășurate înaintea Summit-ului, au strâns peste 1000 de lideri de business, civici și politici din România și regiune. Alături de aceștia ni s-au alăturat aproape 1 milion de spectatori în mediul online din toată lumea, reusind să construim o primă ediție cu adevărat globală. Cred că aceasta este una din primele concluzii: schimbările climatice nu au granițe și necesită colaborare și cooperare atât între geografii diferite cât și între industrii diferite. Printre alte concluzii putem identifica soluții pentru comunitățile cele mai vulnerabile la schimbările climatice, nevoia unei centuri verzi pentru București, ce transformări sunt așteptate la nivel de legislație europeană și corelarea României cu un pachet legislativ de climă, rolul tot mai important al sistemului bancar prin investiții sustenabile sau nevoia de a investi în infrastructura economiei circulare, ca să menționez doar câteva.

Focul ediției 2023 este intersecționalitatea. Schimbările climatice afectează toate industriile și viața cetățenilor iar soluțiile cele mai sustenabile se găsesc la intersecția domeniilor: de la cum energia impactează agricultura, până la relația dintre economia circulară și protecția mediului. Menționez doar câțiva dintre zecile de speakers: Vojtech Vosecky, specialist în economie circulară multipremiat; Ingmar Juergens, expert în domeniul economiei climatice și pionier al finanțării sustenabile; Hans van der Loo, lider global în înțelegerea schimbărilor macro-economice; David Carlin, care conduce programul de risc pentru UNEP - Finance Initiative și contribuie la gestionarea riscurilor climatice în sectorul financiar; Pierre Palmieri - Director General adjunct al Société Générale; Elina Bardram, Head of International Relations Unit, DG Clima, Comisia Europeană; Peter Elwin, șeful programului Food & Land Use, Planet Tracker; Georgia Elliott Smith - inginer specializat de mediu și activistă; Giulia Corinaldi, lider de practici responsabile în business, ce promovează implicarea femeilor în antreprenoriat și tehnologie, precum și un număr semnificativ de speakers români ca activiștii de mediu Florin Stoican sau Alex Găvan, miniștrii agriculturii, mediului, energiei și economiei, primari, secretari de stat sau lideri de business.


În calitate de gazdă și președinte al Social Innovation Solutions, organizația dvs. împuternicește indivizii și organizațiile să dezvolte soluții durabile pentru provocările viitoare. Cum se aliniază Summitul cu misiunea dvs. și ce rol joacă în stimularea inovației și colaborării în soluțiile pentru schimbările climatice?


Misiunea Social Innovation Solutions (SIS) este de a susține indivizi și organizații să înțeleagă transformările viitorului și să dezvolte soluții sustenabile de tehnologie, politici publice și antreprenoriale. Alături de partenerii noștri fondatori de la BRD Groupe Societe Generale construim în Climate Change Summit un spațiu de conversație și co-creare de soluții la unele din cele mai importante provocări ale următorilor ani.

Summit-ul joacă un rol esențial în misiunea Social Innovation Solutions de a dezvolta un ecosistem de soluții sustenabile pentru viitor – de la soluții în tehnologie finanțate în incubatoarele noastre din Europa Centrală și de Est, cum ar fi Future Makers până la soluții prezentate în conferintele Future Summit sau în grupurile de lucru Sustainable Futures unde identificăm soluții și scenarii de viitor pentru domenii ca energie, agricultură, modele macro-economice, sănătate sau educație. Credem de asemenea că educația mediului de business și civic este esențială pentru un viitor sustenabil și de aceea investim în programe de educație și platforme sociale de conectare și învățare pentru IMM-uri și ONG-uri cum ar fi Academia de Sustenabilitate sau Transformator.

Dezvoltăm de asemenea comunități de organizații, autorități locale și centrale, mediul academic și de business în România și în toată Europa Centrală și de Est, unul din obiectivele asumate alături de partenerii noștri de la BRD fiind acela de a construi cel mai important eveniment dedicat soluțiilor la schimbările climatice la nivel regional în Europa.


Cu urgența tot mai mare a schimbărilor climatice, care credeți că sunt cele mai presante provocări care trebuie abordate în cadrul Climate Change Summit din 2023 și cum poate contribui acesta la acțiuni climatice semnificative?


Schimbările climatice reprezintă una din cele mai complexe teme cu impact semnificativ în domenii variate și foarte diferite: de la sănătate publică la agricultură și de la costul energiei la taxonomia sustenabilității, ca să menționez doar câteva. Iată câteva teme și provocări care ar putea fi abordate pentru care aducem la București unii dintre cei mai importanți experți, lideri de business și autorități din Europa și România.

1. Reducerea Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră

Strategii de atenuare a emisiilor de CO2 și de alte gaze cu efect de seră, inclusiv prin dezvoltarea energiei regenerabile, promovarea eficienței energetice și îmbunătățirea standardelor de emisii pentru industrie.

2. Adaptarea și Reziliența

Întrucât schimbările climatice sunt o realitate, abordăm și strategii pentru adaptarea comunităților și ecosistemelor vulnerabile, inclusive a orașelor, dezvoltarea infrastructurilor rezistente la climă și gestionarea resurselor de apă.

3. Finanțarea Climatică

Finanțarea este esențială pentru acțiunile climatice și CCS devine unul din cele mai importante spații de conversație despre cum pot fi mobilizate resurse financiare sustenabile pentru a susține eforturile de mitigare și adaptare.

4. Inovație și Tehnologie

Explorarea și promovarea tehnologiilor inovatoare care pot contribui la combaterea schimbărilor climatice, cum ar fi tehnologiile de captare și stocare a carbonului, eficiență energetică sau agricultura sustenabilă, sunt unele din subiectele discutate în Summit, inclusive prin prezența unor start-ups din Europa și România.

6. Restaurarea Ecosistemelor și Conservarea Biodiversității

Protecția și restaurarea ecosistemelor, precum și combaterea pierderii biodiversității, sunt esențiale pentru echilibrul planetei și pentru bunăstarea umană și reprezintă un pilon al Summit-ului.

7. Legislație și Normative Europene

De la CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) la GCD (Green Claims Directive) până la planurile Comisiei Europene pentru a susține tranziția verde sunt subiecte centrale ale Summit-ului.


Dacă ar trebui să evidențiați un mesaj sau un obiectiv cheie pentru Climate Change Summit din 2023, care ar fi acela și cum pot colabora indivizii, organizațiile și guvernele pentru a-l atinge?


Unul din mesajele Climate Change Summit din 2023 este că soluțiile sunt ”in progress”, adică în lucru. Acestea necesită o mai bună colaborare între mediul de cercetare-dezvoltare, start-ups, companii mari și investitori; de asemenea avem nevoie de o cooperare mai puternică între mediul de business, cel academic și cel public și cred că ediția din acest an arată în continuare deschiderea tuturor acestor elemente. Avem alături de noi pe scenă și în comunitate companii ca BRD Groupe Société Générale, Auchan România Mastercard, Romstal, Société Générale Global Solutions Center, KangooPack, PORR și IKEA România. Aducem la Summit și organizăm evenimente în Guvern, Parliament și ministere cu prezența a 4 miniștri, primari și secretari de stat alături de lideri ai organizațiilor civice și de business, parteneri ai CCS cum ar fi Confederația Patronală Concordia, Consiliul Investitorilor Străini, Romanian Business Leaders, AmCham, Coaliția pentru Economie Circulară, Ambasada Sustenabilității, WWF România, EFdeN sau Institutul European din România pentru a menționa doar câteva dintre ele.


Credem de asemenea ca soluțiilor pentru un viitor sustenabil trebuie construite alături de tineri și mergem pentru a discuta cu tineri în universități cum sunt Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica, Universitatea de Ştiinţe Agronomice și Medicină Veterinară, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Academia de Studii Economice din București și Universitatea Româno-Americană.


Platforma de educație ecologică GuerrillaVerde.ro se alătură acestei inițiative și aduce în atenția publicului o serie de interviuri cu invitați cheie ai Climate Change Summit, o extensie editorială numită Climate Change Champions Spotlight. Interviu realizat de Nicoleta Talpeș, Guerrilla Verde.


108 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page