top of page
  • GuerrillaVerde

”Education, No Matter What”, o campanie a Uniunii Europene coordonată de Guerrilla Verde

Platforma educațională Guerrilla Verde a coordonat în România popularizarea documentarului "When I Grow Up" / „Când o să cresc”, parte din campania „Educație, Indiferent de Situație” (Education, No Matter What), o inițiativă derulată de către Direcția Generală pentru Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare a Uniunii Europene (DG ECHO). Campania a avut rolul de a crește gradul de conștientizare cu privire la ceea ce face Uniunea Europeană pentru a se asigura că educația continuă în contexte de criză umanitară. În România, peste 1600 de tineri au participat la avanpremiera documentarului, fiind implicați și în discuții despre importanța accesului la educație.În întreaga lume, crizele umanitare amenință să perturbe educația copiilor și tinerilor. Educația este un drept fundamental al omului și o nevoie de bază pentru un viitor mai bun și o societate mai echitabilă. Nu trebuie întreruptă, oricât de gravă ar fi criza.


Pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la modul în care Uniunea Europeană ajută la asigurarea continuării educației în contexte de criză umanitară, Direcția Generală pentru Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare a Uniunii Europene (DG ECHO) a lansat campania „Educație, Indiferent de Situație” (Education, No Matter What). Campania și-a propus să îi ajute pe tinerii elevi și studenți cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 de ani să reflecte și să înțeleagă mai bine impactul pozitiv pe care proiectele de educație finanțate de UE îl au asupra tinerilor din zonele afectate de crize umanitare prin documentare.


În cadrul campaniei, DG ECHO a prezentat documentarul „When I Grow Up” care documentează curajul și determinarea tinerilor din Ucraina de a sfida invazia și de a acorda prioritate continuării educației lor.


Source: DG ECHO


Pentru a aduce acest subiect în atenția tinerilor din România, în octombrie 2023, platforma educațională Guerrilla Verde a coordonat în România organizarea unor evenimente în școli pentru vizionarea documentarului "When I Grow Up" / „Când o să cresc”, însoțite de discuții pe tema accesului la educație. Filmul documentează cum, pe 24 februarie 2022, sălile de clasă din Ucraina au tăcut în timp ce a apărut vestea despre iminenta invazie rusă. În lunile următoare, educația tinerilor – chiar cheia viitorului lor – a fost dată peste cap pe măsură ce clădirile din toată țara, inclusiv școlile, au fost bombardate necruțător. "When I Grow Up" / „Când o să cresc” prezintă curajul și determinarea acestor tineri. Are în vedere forța interioară, angajamentul și perseverența care caracterizează fiecare copil ale cărui vise sunt mai puternice decât efectele războiului.


„Ni se tot repetă că școala este importantă, dar până acum nu mi-am dat seama că mă poate ajuta în orice situație, chiar și în timpul unei crize ca cea din Ucraina. Am fost impresionată de poveștile copiilor din film și, mărturisesc că nu m-am gandit niciodată că le lipsește școala și ceea ce le oferă aceasta. A fost un film care m-a trezit și m-a pus pe gânduri.” (Bianca, clasa a X-a)

În urma acestor evenimente organizate în 11 școli din orașe precum București, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara, peste 1600 de tineri au participat la avanpremiera documentarului, fiind implicați și în discuții despre importanța accesului la educație.


„Eu am văzut școala ca pe ceva obligatoriu. Nu m-am gândit că aici primesc educație și că aceasta îmi e de folos în orice situație. Nu m-am gândit ce s-ar întâmpla dacă ceva m-ar împiedica să primesc această educație. Am considerat că e ceva normal și mereu va fi așa. Filmul acesta mi-a deschis ochii și m-a făcut să realizez că educația e importantă și că mă ajută în orice situație. A fost ceva cutremurător.” ( Andrei, clasa a XI-a)Documentarul complet poate fi vizionat aici: https://youtu.be/0HJKkZB39CQ?si=OU09d-asaLHkfBtA.36 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page