top of page
GuerrillaVerde

Guerrilla Verde, pionier al educației de mediu în România - interviu Adevărul

În urmă cu 13 ani, Guerrilla Verde a apărut ca un concept nou pentru România la acea vreme – educație de mediu alternativă prin intermediul filmului documentar, evenimente și dezbateri organizate în școli, săli de clasă, amfiteatre, săli de spectatol, cinema şi spaţii alternative. Cunoscută din 2009 ca prima caravană de film cu mesaj ecologic din România, atât în rândul elevilor şi profesorilor, cât şi în rândul autorităţilor locale, ONG-urilor şi mass media, Guerrilla Verde a devenit în 2020 platformă digitală dedicată educației de mediu, menită să susţină formarea unei societăţi informate şi responsabile în ceea ce priveşte impactul asupra mediului.


În prezent, platfoma Guerrilla Verde oferă acces la resurse educaționale, organizează evenimente tip webinar și derulează campanii de conștientizare pe teme de mediu.

Într-un interviu acordat publicației Adevărul, Nicoleta Talpeș, fondatoarea Guerrilla Verde, povestește despre evoluția acestui proiect, provocările, dar și impactul avut în rândul tinerilor.



Adevărul: În 2009 aţi lansat Guerrilla Verde, un concept de educaţie alternativă de mediu. Care sunt rezultatele până acum?


Nicoleta Talpeş, Guerrilla Verde: Într-adevăr, sunt deja 13 ani de când a apărut Guerrilla Verde, ”prima caravană de film cu mesaj ecologic”, cum i-am spus noi la momentul lansării, un concept nou pentru România în acea perioadă. Ideea a crescut cu fiecare nouă ediţie, cu fiecare nou oraş sau scoală – altfel spus, ne-am adaptat vremurilor şi am integrat elemente noi. Iată că suntem în 2022 si vorbim despre Guerrilla Verde, o platforma digitala dedicata educaţiei de mediu.



Din 2009 până în 2019, Guerrilla Verde s-a desfăşurat sub forma unor evenimente locale în şcoli, licee, universităţi, cinematografe sau spaţii alternative, în cadrul cărora am asociat proiecţiile de film pe teme de mediu cu dezbateri, sesiuni de Q&A, în prezenţa invitaţilor speciali - ONG-uri, parteneri locali, specialişti în domeniul protecţiei mediului. De-a lungul timpului am proiectat mai bine de 30 de filme cu subiect de mediu în 570 de şcoli, licee şi facultăţi care au găzduit acţiuni ale proiectului, cu peste 45.000 de participanţi. Proiectul a căpătat o semnificaţie aparte odată cu alinierea caravanei la acţiunile europene Green Week (2015), cel mai mare eveniment european dedicat mediului, organizat de Comisia Europeană.


Adevărul: Cum v-a schimbat pandemia planurile privind educaţia de mediu?


Nicoleta Talpeș, Guerrilla Verde: În 2020, puşi în faţa pandemiei, educaţia de mediu nu putea fi pusă pe pauză. Acest lucru a coincis şi cu dorinţa de a regândi proiectul astfel încât informaţia să fie mult mai uşor de accesat. Nevoia de educaţie, interesul şi solicitările din partea şcolilor a fost dintotdeauna mai mare decât am fi putut acoperi prin evenimente fizice. Aşa se face că in septembrie 2020 Guerrilla Verde a devenit platformă digitală dedicată educaţiei de mediu, pentru a contribui in continuare la formarea unei societăţi informate şi responsabile în România.


În prezent, platfoma GuerrillaVerde.ro oferă acces la resurse educaţionale, organizează evenimente tip webinar şi derulează campanii de conştientizare pe teme de mediu, cea mai recentă fiind derulată împreună cu Departamentul European de Protecţie Civilă şi Ajutor Umanitar (DG – ECHO), iar impactul acestei noi abordări (2020 – 2022) s-a reflectat în cei peste 500.00 de oameni care au urmărit online webinariile pe teme de mediu. Iar in prezent, alături de Ambasada Suediei la Bucureşti prezentăm în România exemple de bună practică din societatea suedeză, Suedia fiind cea mai sustenabilă ţară din lume.


Dincolo de aceste cifre, cea mai mare schimbare este faptul că educaţia de mediu nu mai este o noutate, ci o realitate, iar acest lucru nu poate decât să ne dea încredere că eforturile merg în direcţia corectă.




Adevărul: Cum au reacţionat şcolile din România la proiectul de educaţie de mediu pe care l-aţi lansat?


Nicoleta Talpeș, Guerrilla Verde: Atunci când acţiunile Guerrilla Verde presupuneau deplasări şi organizare de acţiuni în sala de clasă, cea mai mare provocare era să alegem şcolile în care să mergem, iar asta se datora faptului că cererea de a organiza astfel de acţiuni era peste capacitatea noastră financiară şi de resursă umană.


Feedback-ul din partea profesorilor a fost întotdeauna unul foarte bun, cu dorinţă de a aduce astfel de modele în faţa elevilor, iar odată cu digitalizarea întregului proiect am putut să implicăm în acţiunile noastre şcoli, organizaţii şi un public diferit, la care altfel nu am fi avut acces.



Cât de educată e România privind protecţia mediului?


Nicoleta Talpeș, Guerrilla Verde: Dacă în 2009, când am lansat Guerrilla Verde, protecţia mediului era un subiect prea puţin abordat, astăzi vedem că societatea este din ce în ce mai conştientă privind importanţa protejării mediului, iar generaţiile Millenials şi Z sunt cele mai preocupate şi implicate în acţiuni legate de acest subiect. Un studiu recent (Deloitte) arată că mai bine de jumătate (opt din zece) dintre români consideră că schimbările climatice sunt cauzate de activităţile umane, iar 67% dintre aceştia şi-au ajustat deja comportamentul de cumpărare pentru a limita impactul negativ asupra mediului.


Ce trebuie făcut în opinia dumneavoastră pentru a contracara schimbările climatice în România?


Nicoleta Talpeș, Guerrilla Verde: Schimbările climatice nu au graniţe... din acelaşi motiv, combaterea efectelor schimbărilor climatice este o temă aflată astăzi în atenţia factorilor de decizie din toată lumea, a organizaţiilor de mediu şi altor actori care au instrumentele necesare pentru a lua măsuri. Implicarea societăţii este de departe cea mai importanta componenta a oricărei strategii globale sau locale. Prin evenimentele şi campaniile pe care le organizăm sub umbrela platformei Guerrilla Verde încercăm să oferim acces la soluţiile existente la noi în ţară sau exemple de bune practici din alte tari. Prin informare şi prezenţă constantă, urmărim să schimbam comportamente si sa generam implicare la nivel individual, pentru a fi parte din soluţie, iar aici sfaturile sunt multiple.


În primul rând, să conştientizăm că fiecare dintre noi are un impact asupra mediului, o amprentă de carbon măsurabilă. Acesta poate fi un punct de plecare pentru a aduce treptat îmbunătăţiri asupra stilului nostru de viaţă, astfel încât acesta să aibă un impact minim asupra mediului – de la reducerea consumului (de energie, apă, plastic), la cumpărături locale şi cumpătate, la alegerea unui mijloc de transport alternativ (transport în comun, maşină electrică, bicicletă), până la a repara şi recicla obiectele pe care le avem, înainte de a decide să procurăm altele noi. Nu în ultimul rând, o informare continuă, din surse corecte, ne poate ajuta să înţelegem şi să aplicăm mai bine toate aceste măsuri simple.




Citiți continuarea articolului aici.

Sursă: Adevărul, 25 iulie 2022


18 afișări0 comentarii

Kommentare


bottom of page