top of page
  • Infoclima.ro

România pe locul 30 din 54 la capitolul performanță față de schimbările climaticePublicat pe 7 Decembrie 2020 Indexul de Performanta fata de Schimbarile Climatice (Climate Change Performance Index (CCPI)) plaseaza Romania pe locul 30 din 54 de tari analizate de experti.


Acest index este calculat de cei de la Germanwatch si evalueaza 57 de tari, inclusiv UE, responsabile pentru 90% din emisiile de gaze cu efect de sera, in privinta performantei acestora cand vine vorba de adaptarea la schimbarile climatice.

Indicile ia in considerare 4 indicatori in constituirea unui scor pentru tara, respectiv: Emisiile de gaze cu efect de sera (40% din scor), Energii regenerabile (20% din scorul total), Energie utilizata (20% din scorul total), Politicile de clima (20% din scorul total).


Sub-indicatorii folositi pentru constituirea CCPI.


In esenta acest index evalueaza capacitatea statelor de a reduce ritmul incalzirii globale si de a implementa scenariu de limitare a cresterii temperaturilor cu cel mult 2C, sau chiar 1.5C.


Romania - nici fenomenal de bine, nici extrem de rau dar in scadere.


Din pacate, comparativ cu anul trecut, Romania a coborat in clasament de pe locul 24, pe locul 30. Conform indicelui Romania este inca incompatibila cu scenariul de 2C pana in 2030.


La capitolul emisii de gaze cu efect de sera, Romania se plaseaza pe locul 17. Dupa cum putem vedea si din graficul de mai jos, Romania a atins targetul propus pentru 2018, respectiv targetul propus pentru 2030 e aliniat cu scenariul de 2C.


Similar, Romania ocupa locul 17 cand vine vorba de consumul de energie, care a inregistrat o scadere in 2018 mai mult decat targetul propus, deci in esenta am reusit sa depasim ce ne-am propus. Desi targetul pentru 2030 este incompatibil cu scenariu de doi la suta (este mai mare), avand in vedere evolutia curenta e foarte posibil sa ne incadram in scenariul de 2 C.Evolutia indicatorilor pentru emisiile gazelor cu efect de sera, % de regenerabile si consumul de energie/capita pentru Romania (1990, 2018 și 2030).


Altfel stau lucrurile cand vorbim de energii regenerabile. Aici din pacate Romania este departe de a-si implini targetul pentru 2018, ocupand la moment locul 35 din cele 57 de state analizate. Pentru 2018, Romania a inregistrat doar 9.26% din totalul energiei primare furnizate din surse regenerabile, ceea ce e cu mult sub targetul asumat de 30% pentru 2018. In aceste conditii, targetul pentru 2030, de 60% pare cu atat mai nerealist. Totusi, partea buna, daca e sa fie una, e faptul ca pentru scenariu de 2C e necesar sa avem doar 30% din energia primara furnizata provenind din surse regenerabile, ceea ce desi e mult mai putin ambitios, tot pare foarte departe de unde suntem la moment.


Cel mai prost stam insa la capitolul Politici Climatice, unde practic inchidem clasamentul fiind pe pozitia 48 din 54. Expertii care au facut evaluarea noteaza ca ”masurile de mitigare a schimbarilor climatice pana acum sunt incomprehensibile si lipsite de coerenta strategica”. Mai mult decat atat, avand in vedere ca Romania nu are un plan de eliminarea carbunelui, nici macar o strategie pe termen lung in acest sens, guvernul continua sa sustina investitiile in companiile de petrol si gaze si sa ofere imprumuturi de stat pentru complexele termoenergetice pe baza de carbune precum Complexul Energetic Oltenia. Aceste masuri, combinate cu un suport incert si ambiguu a energiilor regenerabile face ca tara noastra sa aiba unul din cele mai scazute scoruri la acest capitol din Europa. `Scorurile exacte per indicator si subindicator.

 

Articol prezentat de Dr. Sorin Cebotari, cercetator infoclima.ro,platforma ce contribuie la imbunatatirea calitatii discursului public in legatura cu schimbarile climatice, incurajand cercetatorii si oamenii de stiinta sa comunice publicului larg rezultatele cercetarilor din domeniu si relevanta acestora pentru societatea noastra.

7 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page