top of page
  • Infoclima.ro

9 pasi catre o amprenta ecologica mai mica

Amprenta ecologica masoara impactul pe care oamenii il au asupra naturii. Practic, putem vorbi de cerere si de oferta. Cererea reprezinta cat de mult, noi, oamenii, luam din natura. Oferta este cantitatea de resurse naturale (bioresurse) pe care natura le poate reinnoi, precum si cantitatea de deseuri pe care le poate absorbi. Atunci cand cererea noastra este prea mare, amprenta noastra ecologica este una negativa.



Asadar, amprenta ecologica estimeaza cantitatea de “mediu” necesara pentru a produce bunurile si serviciile necesare sustinerii unui anumit stil de viata. La nivel mondial, consumam mult mai multe resurse decat natura poate regenera, avand nevoie de aproape doua planete pentru a ne sustine stilul de viata actual. Tarile vestice sunt principalele vinovate, asa ca fiecare dintre noi poate lua masuri pentru a-si reduce amprenta ecologica.


Pasul 1 - Redu, repara, reutilizeaza si recicleaza


Ordinea acestei zicale este importanta. Incearca sa consumi mai putin, intrebandu-te inainte de fiecare achizitie: „chiar am nevoie de acest produs?” Fii creativ cu lucrurile tale si gaseste-le noi intrebuintari. Impacheteaza cadourile in reviste sau hartie folosita, transforma borcanele in ghivece pentru flori, sau coase o patura din toate tricourile pe care nu le mai folosesti. In ultima instanta, cand obiectul nu mai poate fi nici reparat, nici reutilizat, du-l la un centru de reciclare.


Pasul 2 - Cumpara mai rar, dar mai bun


Produsele ieftine tind sa se deterioreze mai repede si ajung dupa scurt timp la gunoi. Investeste in produse de calitate, pe care le poti folosi o perioada mai indelungata. Astfel, vei reduce consumul de materii prime necesare productiei, precum si cantitatea de deseuri pe care o produci. De exemplu „moda rapida” are efecte negative atat pentru mediului inconjurator, cat si pentru oameni. Pe langa consumul mare de apa, emisiile de dioxid de carbon, si deseurile rezultate, angajatii din aceasta industrie sunt expusi substantelor chimice folosite in productie. Deseori, acestia nici macar nu sunt platiti suficient pentru munca lor.


Pasul 3 - Calatoreste activ


Felul in care calatoresti determina, in mare masura, amprenta ecologica personala. Transportul este responsabil pentru aproape un sfert din totalul emisiilor de dioxid de carbon la nivel global. Mergi pe jos, cu bicicleta, sau cu mijloacele de transport in comun. Astfel, iti poti transforma naveta zilnica intr-o oportunitate de a face miscare. Foloseste masina mai rar, mai ales in oras, si evita calatoriile cu avionul atunci cand mergi in vacanta.


Pasul 4 - Mananca mai putina carne…


… Si mai putine produse de origine animala! Ce mancam conteaza mai mult decat de unde vine mancarea respectiva. De aceea, cea mai eficienta schimbare pe care o poti face pentru a reduce impactul negativ al dietei tale este sa consumi mai putina carne. Adopta o dieta vegetariana macar o zi pe saptamana si umple-ti farfuria cu legume, fructe, cereale si fasole. Cand ai posibilitatea, alege produse de sezon, pe cat posibil crescute organic. De asemenea, nu risipi mancarea. Daca risipa alimentara ar fi o tara, ar fi a treia cea mai mare tara cu emisii de CO2 din lume. Cumpara mai putin, depoziteaza mancarea corect, si refoloseste resturile ramase.


Pasul 5 - Evita ambalajele


Ambalajele au un rol important: protejeaza produsele inainte a ajunge la noi, reducand riscul de a se strica sau murdari. Problema este ca aproape tot ceea ce cumparam este ambalat, si uneori acesta este inutil. Numai 9% din totalul de plastic consumat este reciclat la nivel global. In jur de 12% este incinerat, iar restul merge la groapa de gunoi sau ajunge sa polueze oceane si paduri. Evita ambalajele oricand ai ocazia. Cumpara din piete sau din magazine „zero-waste”, aducandu-si recipientele si plasele de acasa. Refuza punga (indiferent de material) pentru cantarirea fructelor si legumelor care nu o necesita (banane, ananas, pepene, dovleac, etc.). De asemenea, foloseste o sticla de apa reutilizabila, un termos sau o cana de cafea portabila.


Pasul 6 - Redu consumul de apa


Avem nevoie de apa nu numai pentru a supravietui, ci si pentru agricultura, energie, si constructii. Cu toate acestea, numai 40% din apa de suprafata din Europa atinge o stare ecologica buna. Redu consumul de apa oricand ai ocazia. Inchide robinetul atunci cand te speli pe dinti si daca poti, alege sa faci dus, nu baie.



Pasul 7 - Foloseste energia in mod eficient


Sunt foarte multe feluri in care poti reduce consumul de energie la tine acasa. Foloseste becuri economice si stinge lumina cand pleci din camera. Asigura-te ca masina de spalat rufe si cea de spalat vase sunt pline inainte de a le porni. Scoate din priza aparatele si incarcatoarele, chiar si pe cele care intra in standby. Inainte de a da termostatul mai tare, mai ia un pulover pe tine.


Pasul 8 - Alatura-te unei organizatii pentru protectia mediului


In 2019 tineri din aproximativ 185 de tari au participat la demonstratii, cerandu-le liderilor politici sa ia masuri pentru prevenirea schimbarilor climatice. Desi actiunile individuale conteaza, schimbarea majora trebuie sa aiba loc la nivelul societatii. Organizatiile pentru protectia mediului ajuta restul comunitatii si conducatorii politici sa constientizeze importanta acestui subiect. Implica-te direct intr-o astfel de organizatie prin orice stii sa faci, fie ca te pricepi la comunicare, calcule, arte, sau orice altceva. Evidentiaza problemele comunitatii tale si incearca sa gasesti solutii impreuna cu alti membri ai comunitatii din care faci parte. Daca nu ai timp sa fii membru activ, promoveaza activitatea organizatiilor de mediu si sustine-le financiar prin donatii.


Pasul 9 - Implica-te in comunitatea ta


Daca ai drept de vot, sustine candidatii care se obliga sa ia masuri pentru protectia mediului inconjurator. Citeste programul politic al candidatului si asigura-te ca acesta contine actiuni pentru protectia mediului. Chiar daca nu poti vota inca, ia legatura cu reprezentantii locali si sugereaza-le schimbari ce pot reduce amprenta de carbon a localitatii, de la un sistem de reciclare mai eficient, la mai multe piste de biciclete. Poti conduce initiative similare si la tine in scoala, cerand conducerii sa instaleze pubele separate pentru reciclat sau parcari pentru biciclete in curtea scolii. Afla care este amprenta ta ecologica


Iti poti calcula amprenta ecologica raspunzand catorva intrebari pe site-ul Global Footprint Network. Daca vrei sa iti analizezi dieta si impactul ei asupra mediului inconjurator, poti compara alimentele preferate folosind calculatorul creat de BBC. Dupa ce identifici activitatile care contribuie la amprenta ta negativa, ia in considerare cei noua pasi pentru a face cateva schimbari pozitive.

 

Articol prezentat de Dr. Lorena Axinte, cercetator infoclima.ro, platforma ce contribuie la imbunatatirea calitatii discursului public in legatura cu schimbarile climatice, incurajand cercetatorii si oamenii de stiinta sa comunice publicului larg rezultatele cercetarilor din domeniu si relevanta acestora pentru societatea noastra.



197 afișări0 comentarii
bottom of page