top of page
  • Nicoleta Talpes

Cum proiectăm pentru viitor?

Actualizată în: 20 oct. 2022

În urmă cu aproximativ 14 ani, când am început proiectul de educație pentru mediu Guerrilla Verde (2009), dacă vorbeam despre economia circulară și despre design circular sau sustenabil, oamenii nu auziseră de asta. În zilele noastre, este un subiect important și îl vedem în mod constant din ce în ce mai mult în jurul nostru.

Am avut ocazia să discut despre cum putem proiecta pentru viitor, cu doi pionieri în domeniile lor, Andreas Kipar, arhitect peisagist | Co-fondator LAND, CEO & Creative Director și inventatorul „Raggi Verdi” [Green Rays] din Milano și Douwe Jan Joustra, director, ICE-Amsterdam, fondator al Institutului Ecomimicry, la Climate Change Summit, 4-5 octombrie 4-5, în București.


Asistăm la epuizarea resurselor naturale, la urbanizare și la creșterea utilizării tehnologiei în viața noastră, ne întrebăm unde ne duc toate acestea și cum ne putem modela societatea în jurul acestor lucruri într-un mod pozitiv și semnificativ. Ceea ce știm este că redresarea după Covid-19 necesită o economie circulară rezistentă. Apelul pentru un model economic mai rezistent, circular și cu emisii reduse de carbon a obținut sprijin din partea unui număr tot mare de întreprinderi și guverne în ultimii ani și pare astăzi mai relevant ca niciodată.


La intersecția acestor provocări, un subiect iese în evidență - importanța de a face orașele mai umane și de a cultiva un puternic sentiment de conexiune, aducând în atenție ceea ce orașele ar trebui să aibă în vedere mai mult - oamenii. Întreprinderile și consumatorii pot face de fapt o diferență în tranziția către un mod de viață mai durabil, dar mai întâi, trebuie să înțelegem puțin despre ce este exact arhitectura durabilă. Arhitectura durabilă este o formă de arhitectură care încorporează un design care este ecologic și construit pentru a fi sustenabil.




Nu avem timp! De aceea, astăzi este mai important ca niciodată să împărtășim idei și soluții despre cum să creăm oportunități pentru viitorul orașelor noastre și să luptăm împotriva schimbărilor climatice. Făcând acest lucru, trebuie ca mereu „să ne întoarcem înapoi în viitor, redescoperind vocația orașelor noastre - Andreas Kipar, arhitect peisagist | Co-fondator LAND

Când ne gândim la viitorul orașelor, vedem câteva tendințe: orașele sunt planificate și proiectate pentru oameni, cu străzi „verzi”, coridoare noi și spații publice ca centre ale vieții sociale, orașe de 15-cincisprezece minute - orașe care sunt proiectate astfel încât majoritatea serviciilor să fie la o distanță de 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta, creând o nouă abordare de cartier și, cel mai important, orașe care adoptă modele circulare bazate pe o circulație sănătoasă a resurselor și pe principii de partajare, reutilizare și restaurare.


Știm că sistemele naturale ecologice pot fi foarte rezistente - atunci când au multă diversitate și diversitatea este cheia rezilienței și dezvoltării mimetismului ecologic, trebuie să găsim modalități de a folosi ecologia ca sursă de inspirație pentru economie. - Douwe Jan Joustra, Director, ICE-Amsterdam, Fondator al Institutului Ecomimicry

Nu doar că guvernul sau industria ar trebui să găsească soluții pentru dezvoltarea durabilă, ci și cetățenii obișnuiți trebuie de fapt să realizeze că avem un rol de jucat în acest sens și că facem o diferență în a merge mai departe și a ne îndrepta către un viitor mai bun pentru toată lumea. Ceea ce este și mai important este că trebuie să acționăm împreună pentru a obține nivelul de schimbare de care avem nevoie pentru a face față provocărilor vremurilor noastre.


Articol bazat pe discuția din panelul How Can We design for the Future?, 5 octombrie, Climate Change Summit, București România, 2022.


Despre Speakers:


Andreas Kipar, arhitect, arhitect peisagist și urbanist. Andreas Kipar este fondatorul și directorul de creație al studioului internațional de arhitectură peisagistică LAND, cu birouri în Germania, Italia și Elveția. El este creatorul modelului „Green Rays” din Milano, care conectează diferite zone ale orașului pentru a încuraja o nouă mobilitate lentă din centru spre periferie. Acest model, recunoscut la nivel internațional ca un model de pionier al urbanismului verde, a fost replicat și în diferite orașe europene. Andreas Kipar și echipa sa au supravegheat, de asemenea, amenajarea peisajului pentru EXPO 2020 din Dubai.


Douwe Jan Joustra este un gânditor și un activist consecvent în economia circulară, expert senior și un vorbitor internațional. El a introdus conceptul de economie circulară în Țările de Jos după ce a avut un rol de sprijin în dezvoltarea Cradle to Cradle în Țările de Jos. Douwe Jan Joustra are experiență în ecologia sistemelor și managementul tranziției și a fost responsabil pentru inovațiile de proces axate pe orașe neutre din punct de vedere climatic. A inițiat Circular Fashion în perioada în care a fost șef al departamentului de transformare circulară la C&A Foundation. Joustra este membru al Comitetului consultativ al Circular Apparel Innovation Factory. El este proprietarul/directorul ICE-Amsterdam (Implement Circular Economy) și este partener fondator al Ecomimicry Institute.

20 afișări0 comentarii
bottom of page