top of page
  • Infoclima.ro

De la petrol la regenerabile – cum isi schimba Scotia strategia energetica?

Spre sfarsitul anilor ’60 prin platforma Sea Crest (construita pentru cei de la BP) gasea primul zacamant mare de petrol in Marea Nordului, in ce avea sa fie cunoscut ca “Forties Oil Field”. Urma aproape o jumatate de secol de boom economic in industria petroliera in care erau extrase aproximativ 45 miliarde de barili de petrol.


Insa in ultimul deceniu, Scotia a vazut o accelerare semnificativa in privinta implementarii politicilor climatice datorita coloraturii politice a guvernului Scotian de la Holyrood unde desi Partidul National Scotian (SNP) este forta dominanta, ultimii 4 ani au fost caracterizati de o alianta cu cei de la Scottish Green Party. Doua motive au permis aceasta accelerare. In primul rand o criza a fost declansata de caderea masiva a pretului petrolului in 2014, afectand puternic economia zonei de Nord-Est a Scotiei cu capitala in Aberdeen. In al doilea rand SNP-ul a fost fortat de partenerii din guvernare sa ia masuri decisive in ceea ce privea o tranzitie de la hidrocarburi spre resurse regenerabile.


Pana in 2014 industria petroliera in Marea Nordului si zona de Nord-Est a Scotiei cu focusul pe Aberdeen a prosperat datorita petrolului si gazului exploatat. Insa ca urmare a unei crize a industriei datorata scaderii pretului petrolului s-a observat o scadere graduala a extragerii si profiturilor generate din petrol si gaz intre 2014 si 2018, cu o usoara crestere pana in Martie 2020 cand sectorul a fost puternic lovit de criza COVID 19. Insa criza petroliera din Marea Nordului a reprezentat de asemenea o oportunitate ca platformele petroliere din Vecinatatea regiunii de Nord-Est a Scotiei sa fie incet inlocuite de platforme eoliene plutitoare.


Pandemia COVID 19 a dus la amanarea editiei 26 a United Nations Climate Change Conference (COP26) ce ar fi trebuit sa fie tinuta intre 9 si 19 Noiembrie 2020. COP26 va avea loc, daca circumstantele permit, in perioada 1 – 12 November 2021 (mai multe detalii aici). Este un eveniment cu un puternic simbolism. O tara ce a beneficiat jumatate de secol datorita petrolului si gazului din Marea Nordului a ajuns sa fie varful de lance al promovarii resurselor de energie regenerabila si masurilor de limitare a emisiilor de carbon intr-un mod sustenabil.


Scotia si telul de 100% regenerabile


Scotia este una din tarile cu cele mai puternice si constante vanturi din Europa, beneficiind astfel de posibilitatea de a avea ferme eoliene terestre de capacitate mare ( precum Clyde Wind Farm – cu 522 MW capacitate instalata sau, Whitelee Wind Farm in Renfrewshire- cea mai mare ferma eoliana terestra din UK- 539 MW).


Fermele eoliene offshore sunt din ce in ce mai multe de tip plutitor (cum ar fi cea de la Hywind Scotland (30MW) sau Robin Rigg Wind Farm (180 MW). De mentionat ca in perioada 2020-2024 se planifica constructia unei ferme plutitoare (Viking Wind Farm in zona insulelor Shetland) cu o capacitate nominala de 370 MW. Datorita acestui schimb de paradigma, in 2018, 71,8 % din energia regenerabila produsa in Scotia provenea din sectorul eolian.


Asadar in ultimii 5 ani Scotia a devenit una din tarile fruntase in domeniul producerii de energie regenerabila datorita politicilor guvernamentale si investitiilor masive in domeniu. In acelasi timp a demarat procesul dei reducere a dependentei de hidrocarburi (atat utilizare cat si export).


Cum a stat situatia in 2020?


Anul 2020 a vazut cateva schimbari importante aduse de impactul socio-economic al epidemiei COVID-19 in UK. Consumul de energie in sectorul comercial si HORECA a scazut drastic datorita inchiderilor. Aeroporturile si garile au functionat la un nivel minim. Insa consumul casnic a inregistrat cresteri.


Conform raportului pentru trimestrul 3 al 2020 publicat pe 22 Decembrie, in prima jumatate a anului 2020 Scotia a generat aproximativ 17,5 TWh energie din resurse regenerabile (crestere de 16,6% fata de aceeasi perioada a anului 2019). Este o cantitate semnificativa ce reprezinta aproape 75% din consumul anual de electricitate in Scotia.


Pe tot anul 2020 cantitatea totala de energie regenerabila a fost de 23,7 TW, in usoara crestere fata de 2019.




O noua sursa de energie regenerabila pentru viitorul energetic Scotian pot fi mareele. Inca de la sfarsitul anilor 2000 se vorbea des despre potentialul energetic al mareelor din Marea Nordului. In 2017 Scotrenewables a instalat o o turbina de 2 MW in apropierea insulei Orkney producand in 2018 in medie 7% din consumul necesar pe insulei (cu o populatie de ~22,000 locuitori). Insa costurile sunt considerate inca foarte ridicate, comparat cu sectorul eolian.


Politicile energetice ale guvernului Scotian- Un prototip Green New Deal?


Experienta Scotiei pe ultimii 10 ani ne arata ca daca exista asumare, continuitate si consecventa la nivel politic este posibila o tranzitie spre energii regenerabile (daca circumstantele geografice permit). Conform raportului special nr.08, 2019 pentru energia eoliana si solara pentru producerea de energie electrica, in statele Uniunii Europene sunt cateva semnale incurajatoare privind ponderea surselor regenerabile de energie in productia de energie electrica. In perioada 2005-2017 procentajul a crescut de la 15% la 31%. Fonduri consistente au fost alocate conform unui raport eliberat de Curtea de Conturi Europeana.



Acelasi raport concluziona ca “Ponderea crescuta a energiei din surse regenerabile in consumul final brut de energie nu este suficienta pentru a atinge obiectivele” pana la sfarsitul lui 2020 si ca “Statele membre vizitate au stimulat investitiile in instalatii eoliene si solare fotovoltaice, insa reducerea sprijinului in cadrul schemelor nationale a incetinit implementarea

Concluzie - Ce ar putea invata Romania?


In mod cert o stabilitate si continuitate la nivel guvernamental ar fi benefica pentru Romania in privinta politicilor energetice. Situatia financiara precara a complexului energetic de la Hunedoara dovedeste lipsa de sustenabilitate si ineficienta generarii energiei provenite din carbuni, pe langa efectele toxice asupra calitatii aerului si a mediului inconjurator.

Dependenta de gazele naturale importate sunt o alta piedica importanta in fata unui sistem energetic sustenabil si rezilient. De asemenea spre deosebire de Scotia care a avut decenii de profituri provenite din extragerea de hidrocarburi, in Romania dupa anii ’90 a existat un haos generalizat in industria energetica (de la managementul defectuos al Hidro-Electrica la situatiile problematice ale complexelor energetice Hunedoara, Turceni s.a. Va ramane de vazut cat de sustenabile vor fi pe termen lung termocentrale precum cele de la Complexul Energetic Rovinari unde se fac eforturi de eficientizare (in principal prin planul de reducere a emisiilor cu 38% pana in 2026).



Potential eolian exista in Romania, mai ales in Dobrogea dar si zonele de Est, Sud-Est si a platourilor montane. Dobrogea e considerate ca potential eolian pe locul 2 in Europa, chiar in urma Scotiei. In concluzie potential exista, fonduri europene vor fi disponibile pe urmatorul deceniu iar Uniunea European va sustine din ce in ce mai mult politici climate friendly in privinta producerii de energie.


 

Articol prezentat de Vlad Radu Zamfira, cercetator infoclima.ro,platforma ce contribuie la imbunatatirea calitatii discursului public in legatura cu schimbarile climatice, incurajand cercetatorii si oamenii de stiinta sa comunice publicului larg rezultatele cercetarilor din domeniu si relevanta acestora pentru societatea noastra.

35 afișări0 comentarii
bottom of page