top of page
  • GuerrillaVerde

#Distantati dar #impreuna: programul pentru dezvoltare comunitara LA PAS

Platforma GuerrillaVerde.ro este partener media pentru programul pentru dezvoltare comunitara LA PAS, cu activitati si proiecte programate pentru perioada 24 octombrie - 30 noiembrie 2020, pe care va invitam sa le descoperiti.



LA PAS.Slowing down, un program de dezvoltare comunitara, derulat de Asociatia CRIES - Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare si Asociatia Timişoara 2023 - Capitala Europeana a Culturii, desfasoara activitati si proiecte in mediul online si in Timisoara, in perioada 24 octombrie - 30 noiembrie 2020. Calendarul din toamna lui 2020 se adapteaza contextului social si medical actual dificil, pastrandu-si dezvoltarea pe urmatoarele principii orizontale: sustenabilitate, dezvoltare comunitara, promovare a gastronomiei locale ca element de patrimoniu imaterial. Sustinatorii si curiosii sunt invitati sa urmareasca retelele sociale Facebook si Instagram si tag-urile #distantati si #impreuna pentru informatii actualizate in timp real.

degustari online de paine, miere, branza, cidru si, in premiera, degustare online de bere artizanala cu patru berari din Timisoara

harta interactiva online: gurmanzi, sociologi sau bunici pot propune artizani din Timisoara

finantare de 15.000 lei pentru elevi, pentru proiecte cu tematica in domeniul consumului responsabil

retete traditionale din Banat gatite de Laura Laurentiu, bucatar si blogger, cu peste 500.000 de fani pe Facebook

Programul „LA PAS.slowing down”, demarat in 2018 de Asociatia CRIES, inclus in dosarul de candidatura al Asociatiei Timisoara Capitala Europeana a Culturii, dezvolta proiecte precum Festival, program educational, program editorial pentru educatie responsabila, rezidente si proiecte dedicate gastronomiei ca parte a patrimoniului imaterial, conferinte si ateliere pe tema sustenabilitatii in evenimente culturale. In perioada 24 octombrie - 30 noiembrie 2020, LA PAS aduce in atentia publicului larg dar si a audientelor culturale, online si offline, actiuni culturale si educative referitoare la consumul responsabil (programul educational), la artizani si mici producatori (Harta LA PAS si „Artizani LA PAS”) si la patrimoniul gastronomic local si regional (sectiunile „Gustul ca patrimoniu” si „#distantati dar #impreuna”).

Program educational

In octombrie-noiembrie 2020 se va continua desfasurarea programului pentru combaterea risipei alimentare, colectare selectiva si reciclare, implicand 10 cadre didactice si 300 de elevi din Timisoara in sesiuni de lucru pe tema consumului responsabil. Vor fi selectate 3 proiecte cu tematica in domeniul consumului responsabil propuse de liceeni, care vor primi o finantare de 15.000 lei pentru implementare.

HARTA LA PAS online

HARTA LA PAS va prezenta locuri din Timisoara care comercializeaza produse artizanale si promoveaza idei specifice dezvoltarii durabile si va fi disponibila in mediul online. Harta se construieste in timp real, atat prin cercetarile echipei LA PAS, cat si prin propunerile venite de la sustinatori si curiosi, pe adresa lapas at cries.ro.

#distantati dar #impreuna: ATELIERE SI DEGUSTARI ONLINE

In fiecare joi, de la ora 19.00, incepand cu 29 octombrie, vor avea loc ateliere online pentru toti cei interesati, precum turism cultural gastronomic, „din gradina in farfurie: retele locale pentru alimentatie sanatoasa”, slow fashion - provocari din industria modei dar si ateliere specializate, precum cel de etichetare a produselor artizanale, dedicat micilor producatori.

In fiecare sambata, incepand cu 31 octombrie, se vor organiza degustari inedite - in mediul online, de miere, paine artizanala, cidru sau branza artizanala. Doritorii se vor inscrie si vor ridica produsele spre degustare, urmand sa participe live, online la o degustare facilitata de un expert, alaturi de alti gurmanzi.

Doua evenimente speciale vor avea loc in weekendul 24-25 octombrie: o premiera si anume o degustare online de bere artizanala cu 4 berari timisoreni (24 octombrie, ora 19.00) si un atelier de cafea artizanala la Cofferize din Timisoara (25 octombrie, ora 10.30). Inscrierile se fac la adresa lapas at cries.ro.

GUSTUL CA PATRIMONIU si ARTIZANI LA PAS

Gustul ca patrimoniu, unul dintre proiectele LA PAS, a fost demarat in 2018 in contextul considerarii practicilor de gatit ca elemente de patrimoniu imaterial - modul de preparare a hranei intr-o comunitate releva nu doar valorile acesteia, reperele ei culturale, ci si mentalitatile membrilor sai si un tip de raportare la patrimoniu cultural si la istoria locala.

In perioada 24 octombrie - 30 noiembrie 2020, in fiecare duminica dimineata, va fi disponibil spre vizionare, in mediul online, cate un film care fie prezinta produse artizanale, povestile lor sau miscarea slow food in Timisoara, fie retete ale unor preparate culinare specifice regiunii Banat, gatite si promovate de Laura Laurentiu. Laura, bucatar si blogger din 2009, scrie, filmeaza si gateste pentru unele dintre cele mai mari comunitati de profil din Romania stranse in jurul sau: 500.000 de fani pe Facebook, 23.000 pe Instagram si 150.000 de subscriberi pe Youtube.

Producatori: Asociatia CRIES-Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare, Asociaţia Timişoara 2023 - Capitala Europeana a Culturii

Finantator: Primaria Municipiului Timisoara

Parteneri media: TVR Timisoara, Radio Romania Cultural, Radio Timisoara, Modernism.ro, Green Report, Guerrilla Verde, Romania Traditiilor Creative, Romania Pozitiva, Ambasada Sustenabilitatii

Suntem online:

In toate proiectele programului LA PAS, asociatia CRIES dezvolta complementaritatile necesare valorificarii patrimoniului gastronomic local si integrarii dimensiunii de sustenabilitate. De asemenea, asociatia subscrie Raportului Parlamentului European din 2014, referitor la patrimoniul gastronomic european, care statueaza faptul ca gastronomia face parte din identitatea noastra si este un element esential al patrimoniului cultural european si o parte esentiala a patrimoniului cultural al statelor membre. Artele culinare reprezinta un vector de convivialitate si un moment important de sociabilitate iar experimentarea unei culturi gastronomice reprezinta o forma de schimb cultural. Asociatia Timisoara Capitala Europeana a Culturii urmareste in programul LA PAS, ca in toate proiectele pe care le gestioneaza, transdisciplinaritatea si dezbaterile trans-sectoriale asupra angajamentelor sociale si culturale, scopul sau ramanand de a dezvolta publicurile culturale. De asemenea, subscrie unuia dintre obiectivele Strategiei Culturale a Timisoarei 2018-2022 privind celebrarea culturii gastronomice regionale.

Epidemia de coronavirus a generat si decalarea calendarului capitalelor culturale din 2020 si 2021 cu unul sau doi ani, astfel Programul Timisoara Capitala Europeana a Culturii se muta in anul 2023. Comisia Europeana a prezentat Parlamentului European si Consiliului Uniunii Europene propunerea de amanare conform careia in 2022 vor exista trei capitale europene: Kaunas (Lituania), Esch sur Alzette (Luxemburg) si Novi Sad (Serbia), iar in 2023 urmatoarele trei: Veszprem (Ungaria), Elefsina (Grecia) si Timisoara (Romania).

26 afișări0 comentarii
bottom of page