Platforma de educatie ecologica Guerrilla Verde a sustinut un webinar referitor la importanta informatiei de mediu si rolul acesteia in crearea unei societati durabile, alaturi de jurnalisti, cercetatori si consultanti de mediu.
Invitatii din cadrul webinarului au fost: Teodora Tompea, Jurnalist Digi 24, Prezentator si Realizator Planeta esti tu!; Dr. Sorin Cebotari, Coordonator proiect InfoClima.ro & Contributor pe subiecte de dezvoltare sustenabila, energii regenerabile, economie circulara; Sorin Manolache, coordonator proiect, Radio Eco Natura; Luminita Rosca, Director General Eco Synergy si Manager Departament Mediu Stratos.
Subiectul abordat a fost reprezentat de poluare si de importanta informarii oamenilor cu privire la acesta problema, de importanta intelegerii conceptelor si aplicarea lor in mod corect in viata de zi cu zi.
Teodora Tompea, Jurnalist Digi 24, Prezentator si Realizator Planeta esti tu!, a adus in discutie importanta constientizarii impactului pe care actiunile noastre zilnice il au asupra mediului. Ea sustine ca autoritatile ar trebui sa fie mult mai responsabile in privinta colectarii si reciclarii deseurilor. Constientizarea problemei impuse de poluarea din cauza deseurilor nu poate fi rezolvata in momentul in care autoritatile si oamenii nu beneficiaza de cunostintele necesare acestui domeniu, nu au parte de o decodificare a informatiilor specializate, astfel incat acestea sa devina accesibile. Prin urmare, este necesar un dictionar de mediu. Teodora Tompea a vorbit si despre emisiunea pe care o prezinta, ,,Planeta esti tu!”, ce are un format bazat pe dialogul dintre experti in domeniul mediului. Subiectele abordate vizeaza diferitele probleme climatice, invitatii permanenti fiind un climatolog si un expert in fenomene meteorologice extreme. Jurnalista incurajeaza practicile care au un impact pozitiv asupra mediului, asa cum este reciclarea, declarand ca ,,schimbarile climatice nu se vor opri rapid si nu va fi o schimbare vizibila, dar asta nu trebuie sa ne opreasca din a actiona benefic”.
Sorin Manolache, coordonator proiect, Radio Eco Natura, a vorbit despre modul in care putem contribui la diminuarea efectelor poluarii. Acesta sustine ca o prima actiune este reprezentata de iesirea din pasivitate. Oamenii trebuie sa se implice activ in problemele de mediu, nu sa astepte rezolvarea lor de catre institutiile statului. Sorin Manolache a discutat si despre organizatia pe care o reprezinta, Radio Eco Natura, care se implica activ, folosind ,,toate mijloacele legale avute la dispozitie pentru a incuraja diminuarea si, pe cat posibil, eliminarea poluarii aerului”. Radio Eco Natura a fost implicat in proiecte ce au in vedere imbunatatirea calitatii aerului. Un astfel de proiect a fost ,,Politici publice privind monitorizarea si calitatea aerului”, un proiect national derulat impreuna cu alte ONG-uri, prin care s-a incercat imbunatatirea unor pasaje din legislatie, in favoarea crearii unui cadrul legislativ mai bun pentru mediu. Sorin Manolache a reliefat unele dintre actiunile si aspiratiile proiectului sau: expunerea publica a unor probleme de mediu, sustinerea ONG-urilor necunoscute, speranta ca prin programele si jurnalele difuzate pe post sa se creeze anumite exemple de buna practica pentru oameni. Coordonatorul proiectului afirma ca ,,educatia poate schimba mentalitati si ne poate ajuta sa traim sanatos si in armonie cu natura”.
Dr. Sorin Cebotari, Coordonator proiect InfoClima.ro & Contributor pe subiecte de dezvoltare sustenabila, energii regenerabile, economie circulara, mentioneaza faptul ca in cercetare exista trei categorii de persoane: cetatenii implicati, cetatenii invitati (cei care aud informatiile, dar din vaste motive nu se implica in activitati), majoritatile tacute (nu au auzit informatia, nu au inteles-o sau nu au constientizat relevanta acesteia). Cercetatorul sustine ca ,,sunt putini cetateni implicati si multi care nu au auzit informatia” si evidentiaza rolul pe care persoanele specializate in domeniul mediului il au, si anume: ,,de a creste numarul cetatenilor invitati si a celor activi, urmarind sa schimbam perspectiva”. Totodata, coordonatorul proiectului InfoClima aduce in discutie caracteristicile si obiectivele proiectului sau, dorind ca prin intermediul InfoClima sa ,,acorde posibilitatea cercetatorilor sa vorbeasca mai mult despre schimbarile climatice sau despre subiecte de cercetare intr-un limbaj adaptat publicului larg”.
Luminita Rosca, Director General Eco Synergy si Manager Departament Mediu Stratos, afirma ca toti ar trebui sa contribuim la binele societatii, in general, nu doar la aspecte de mediu. Aceasta aduce in atentie faptul ca trebuie realizate premisele unei societati responsabile, lucru posibil doar cu ajutorul educatiei, autoritatilor, cercetatorilor sau mass-mediei. Luminita Rosca sustine ca prin intermediul actiunilor de educare si de constientizare sau clarificare a unor lucruri pot fi rezolvate problemele. Ea a reliefat detalii referitoare la unul dintre proiectele derulate de organizatia pe care o reprezinta, proiect denumit ,,Sustenabil zi de zi”, un ghid de mediu ce cuprinde informatii referitoare la modul in care putem ,,impacta mai putin mediul prin actiunile noastre”. Luminita Rosca mentioneaza ca acest ghid are menirea de a deveni un cod al bunelor maniere in ceea priveste responsabilitatea fata de mediu.
Informatia este un aliat de nadejde in lupta continua ce vizeaza drept rezultat dezvoltarea unui trai sustenabil si mentinerea calitatii vietii. Cand oamenii sunt informati corespunzator si constientizeaza pericolul iminent al actiunilor lor, exista o sansa de dezvoltare a societatii si de redresare a greselilor.
Articol realizat de Oana-Larisa Vasile, student FJSC, ca activitate a stagiului de practica desfasurat in cadrul Media Image Factory.
Comments