top of page
  • GuerrillaVerde

ECOTIC, partener fondator Guerrilla Verde, aniverseaza 15 ani de activitate

Aderarea la Uniunea Europeana a insemnat pentru Romania si trasarea unor obiective si strategii in ceea ce priveste managementul deseurilor de echipamente electrice si electronice. De atunci si pana acum tintele Romaniei au progresat de la 4 kg pe cap de locuitor, la 40% si 45% din media echipamentelor puse pe piata 3 ani anteriori pana la 65% in 2021, tinta nationala actuala.


Primul pas pe care autoritatea de mediu l-a aplicat dupa prima Directiva europeana DEEE si in Romania a fost implementarea unui cadru legislativ, care sa le permita producatorilor care pun pe piata echipamente electrice si electronice sa se organizeze in cadrul unor organizatii de transfer de responsabilitati (OTR). Rolul OTR-urilor a fost si este in continuare sa asigure indeplinirea responsabilitatilor in ceea ce priveste atingerea tintelor de colectare ale producatorilor si distribuitorilor afiliati.


In 12 aprilie 2006, a luat fiinta ECOTIC, prima organizatie de acest tip din Romania. ECOTIC a fost cea care a introdus in anul 2007, pentru prima data pe piata din Romania, Timbrul Verde®, un simbol care a devenit in timp, pentru consumatori, o garantie a gestionarii deseurilor electrice.


In cei 15 ani de activitate ECOTIC a atins cea mai mare cantitate colectata pe piata, peste 200 000 tone de deseuri electrice. Acest lucru a fost posibil prin actiuni sustinute ce au vizat inclusiv promovarea calitatii in reciclarea DEEE prin implementarea de standarde europene (Weeelabex – CENELEC). Cele peste 8600 de puncte de colectare la nivel national, precum si cele peste 400 de campanii de informare constituie un vector important in dezvoltarea sistemului de colectare si constientizare. Campaniile emblematice ECOTIC sunt: Caravana ECOTIC, proiect premiat la nivel european cu distinctia „Best Environment LIFE Project”, precum si campania nationala de informare “Fii la tine-n tara la fel ca afara!” al carei mesaj a ajuns la peste 13 milioane de romani. “Gala Premiilor pentru un Mediu Curat” este un alt proiect ce a incurajat in cele 12 editii ale sale dezvoltarea de initiative ce vizeaza protectia mediului inconjurator. O alta realizare o reprezinta construirea Centrului Municipal de Colectare Iasi, un exemplu de bune practici la nivel national.


Sustinerea pregatirii pentru reutilizare a echipamentelor este un subiect extrem de important la nivel european care este sustinut de catre ECOTIC la nivel national prin parteneriatul cu Ateliere fara frontiere, atelier social de insertie profesionala ce pregateste pentru reutilizare echipamente IT pentru a fi ulterior donate persoanelor din medii defavorizate. In acest sens, ECOTIC a contribuit impreuna cu ASRO si CERC la transpunerea in limba romana a cerintelor privind pregatirea pentru reutilizare a deseurilor de echipamente electrice si electronice.


ECOTIC este organizatia ce se implica atat la nivel national, cat si international in initiative si proiecte ce aduc plus valoare domeniului, precum si solutii la indemana cetatenilor.


Implicarea in activitatile organizatiei WEEE Forum, dezvoltarea de studii de piata (studiul WEEE Flows 2020 - realizat de UNITAR pentru WEEE Forum, studii de piata la nivel national prin colaborarea cu SOFIES), promovarea Zilei Internationale a Reciclarii Deseurilor Electrice (14 octombrie), precum si dezvoltarea serviciului de asistenta telefonica pentru predarea spre reciclare a deseurilor electrice - 021 9641 - sunt exemple de initiative care contribuie activ la accelerarea progresului de care Romania are nevoie in ceea ce priveste colectarea separata, reciclarea, tratarea si valorificarea deseurilor de echipamente electrice si electronice.




ECOTIC este partener fondator al platformei de educatie ecologica Guerrilla Verde.

14 afișări0 comentarii
bottom of page