top of page
  • GuerrillaVerde

Educația ecologică poate transforma societăți


Cu ocazia lansării unei noi ediții a revistei bilignve Présence Francaise en Roumanie, prezentată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură în România (CCIFER), Nicoleta Talpeș, fondatoarea Guerrilla Verde și Ambasadoare a Pactului Climatic European, a transmis un mesaj introductiv cu privire la impactul educației de mediu în România.


Revista Présence Francaise en Roumanie este o inițiativă editorială a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură în România (CCIFER), iar ediția de anul acesta stă sub semnul sustenabilității și al tranziției către o economie mai verde, fiind o ediție consacrată inițiativelor sustenabile și de responsabilitate socială ale companiilor membre CCIFER.


Educația ecologică poate transforma societăți

Nicoleta Talpeș, Présence Francaise en Roumanie / Prezența Franceză în România

ediția a VII-a, septembrie 2022, pp. 10-11



Studiile realizate de organizaţia internaţională Global Footprint Network încă din 1971 arată că umanitatea consumă mai multe resurse decât este capabil să genereze Pământul. Creșterea cu 1.2% a amprentei de carbon a umanității față de anul precedent, a făcut ca Earth Overshoot Day (Ziua Suprasolicitării Planetei) sa vina mai devreme decat oricând: 28 iulie este ziua în care au fost epuizate toate resursele naturale generate de planeta Pământ în anul 2022.


Earth Overshoot Day în Franta și România. În același mod, amprenta ecologică a fiecărui oraș, stat sau națiune poate fi comparată cu biocapacitatea sa. Cererea populației pentru bunuri ecologice a depășit oferta locală existentă din Franța în ziua de 5 mai, respectiv în ziua de 11 iunie 2022, în România. Asta înseamnă că trăim “pe datorie”, din resursele anilor ce vor urma și că ne aflăm într-un deficit ecologic.


Ce putem face? Educația ecologica este răspunsul. Dialogul, informarea constantă și educația pot schimba comportamente individuale și încuraja adoptarea un stil de viață sustenabil.

Implicarea societății este de departe cea mai importanta componentă a oricărei strategii globale și locale de reducere a amprentei ecologice. Prin intermediul GuerrillaVerde.ro - platformă online dedicată educației ecologice, oferim acces la soluțiile existente în România și prezentăm exemple de bune practici din alte țări. Prin informare și prezență constantă, urmărim să schimbăm comportamente și să generăm implicare la nivel individual pentru a fi parte din soluție, iar aici sfaturile sunt multiple. În primul rând, să conștientizăm că fiecare dintre noi are un impact asupra mediului, o amprentă de carbon măsurabilă. Acesta poate fi un punct de plecare pentru a aduce treptat îmbunătățiri asupra stilului nostru de viață, astfel încât acesta să aibă un impact minim asupra mediului – de la reducerea consumului (de energie, apă, plastic), la cumpărături locale și cumpătate, la alegerea unui mijloc de transport alternativ (transport în comun, mașină electrică, bicicletă), până la a repara și recicla obiectele pe care le avem, înainte de a decide să procurăm altele noi.


Puterea educației în contextul unui viitor sustenabil este transformatoare. Schimbarea comportamentului fiecărui individ va aduce beneficii sănătății și bunăstării generațiilor viitoare. Cu toate acestea, cel mai mare potențial de impact pe scară largă le revine guvernelor și mediului privat, care trebuie să își alinieze politicile și strategiile la realitatea planetei noastre finite. Este responsabilitatea noastră comună să ne asigurăm că acest lucru se întâmplă.


Revista poate fi lecturată aici.





70 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page