top of page
  • Ana-Maria Zamfir

Forumul Economiei Circulare - perspectiva sociala a economiei circulare in Romania

Forumul Economiei Circulare, un eveniment online organizat de platforma de educatie ecologica Guerrilla Verde impreuna cu parteneri institutionali si nonguvernamentali, a prezentat perspective europene si romanesti asupra oportunitatilor pe care le ofera tranzitia catre o economie circulara, aducant in atentie si perspectiva sociala.


Din cadrul panelului dedicat perspective sociale au facut parte: Teia Ciulacu, Presedinte, ViitorPlus – Asociatia pentru Dezvoltare Durabila, Damien Thiery, Director General, Asociatia Ateliere Fara Frontiere, Anastasia Staicu, Director, Asociatia SNK, Victor Baerle, reprezentat al echipei care a castigat hackathonul organizat de Ambasada Frantei in Romania - #REplasticHack: REduce-REuse-Recycle.




Teia Ciulacu, Presedinte ViitorPlus – Asociatia pentru Dezvoltare Durabila a sustinut ca se poate vorbi de o criza climatica, problemele de mediu agravandu-se. Componenta sociala este de luat in calcul atunci cand ne dorim sa gasim solutii pentru aceste probleme. Organizatia din care face parte a pus bazele unui serviciu de economie sociala - un atelier de de croitorie, in cadrul caruia sunt realizate sacose din panza, bumbac, deseuri textile, dar si masti reutilizabile, tot din bumbac, deoarece acestea nu dauneaza mediului. Partea sociala vine din prisma angajatilor, care au un loc de munca pe termen lung. De asemenea, aceasta a vorbit despre proiectele derulate de catre asociatia dansei, unde mediul se imbina cu socialul. Un exemplu ar fi: „Biroul Eco”, unde companiile isi fac debutul in integrarea unui sistem de colectare separata a deseurilor, iar din perspectiva sociala, se incearca modificarea mentalitatii fiecarui angajat, pentru a spori reciclarea.


Damien Thiery, Director General, Asociatia Ateliere Fara Frontiere a prezentat obiectivele organizatiei sale: incercarea de a integra socio-profesional persoanele din medii defavorizate, prin construirea unui model sustenabil de insertie pe piata muncii. Acest proces presupune recrutarea si educarea angajatilor, prin asistenta sociala, iar, mai apoi, acompaniere profesionala. Din 2008, organizatia a oferit o sansa pentru 241 de persoane vulnerabile, dintre care aproximativ 140 au reusit sa se integreze pe piata muncii. Organizatia a dezvoltat trei ateliere de economie circulara- primul se bazeaza pe colectarea si reutilizarea deseurilor, al doilea atelier se bazeaza pe componenta pedagocica si sociala a fermelor locale, care produc si distribuie legume organice, pentru a reduce poluarea si risipa, iar cel de-al treilea atelier este un atelier de croitorie, unde sunt colectate materiale publicitare( bannere, flyere) si sunt tranformate in accesorii, pentru diferite afaceri sau home&deco. Toate cele trei ateliere sporesc evolutia unei economii circulare, sociale si solidare.


Anastasia Staicu, de la Asociatia Seneca, a vorbit despre programele derulate de acest ONG. Primul program este „Editura Seneca”, care este prima editura verde din Romania, unde sunt publicate carti despre mediu, hartia folosita este 100% reciclata, iar cerneala si adezivii sunt pe baza de apa. Aceasta reprezinta o alternativa care, cu siguranta, ajuta mediul inconjurator, mai ales ca cei din cadrul acestui ONG planteaza cate 200 de copaci pentru fiecare triaj de carte. Un alt proiect derulat este „Seneca Anticafe”, un spatiu eco-friendly, cultural, care contine o librarie, un spatiu de expunere de proiecte, care se doreste sa devina un centru care sa sustina ONG-uri, care au aceleasi valori.


Castigatorul hackathon-ului organizat de Ambasada Frantei, Victor Baerle, a facut cunoscuta solutia gasita de echipa acestuia pentru a digera plasticul, fiind o problema cu care ne confruntam foarte des.


„Macroplasticul reprezinta piesele de plastic care sunt mai mari de 5 mm”, iar „Microplasticul reprezinta piesele care sunt mai mici de 5 mm ”. Ambele forme reprezinta un dezavantaj pentru mediu. Solutia propusa este axata pe dezintegrarea biologica. Anumite organisme, cum ar fi bacteria „idionella sakaiensis”, au capacitatea de a degrada polimerii. Aceasta bacterie, ca de exemplu, degradeaza pet-ul, hranindu-se cu el, intr-un timp mai scurt. Echipa propune ca genele care codifica pentru enzime sa fie inserate intr-un alt organism care sa ne fie util noua. Acest organism ales este o ciuperca delicioasa, consumata pe larg, cu o cantitate foarte mare de proteine si compusi utili. Astfel, o putem modifica genetic ca sa utilizeze pet-ul ca pe o sursa de hrana. Dioxidul de carbon care va fi degajat, prin respiratia acestei ciuperci, va fi colectat prin intermediul unor alge. Totodata, mai exista si alte gene care pot degrada anumite componente: gandacul de faina poate degrada polistirenul, unele bacterii pot degrada poliuretanul, iar unele mucegaiuri pot degrada polietiena si polipropilena.


Componenta sociala a economiei circulare este la fel de relevanta ca toate celelalte componente, formandu-se un tot unitar, menit sa ajute la dezvoltatea unui mediu verde, curat si sustenabil.


Inregistrarea video a evenimentului poate fi urmarita pe canalul de YouTube Guerrilla Verde.




Articol realizat de Ana-Maria Zamfir, student FJSC, ca activitate a stagiului de practica desfasurat in cadrul Media Image Factory.


Parteneri: Ambasada Suediei la Bucuresti, Ambasada Finlandei la Bucuresti, Innovation Norway, Universitatea de Vest din Timisoara, Coalitia pentru Economie Circulara - CERC, FEPRA, Asociatia Respo DEEE, Stratos, Eco Synergy, SNRB, InfoClima, Asociatia SNK, Asociatia Alucro, Every Can Counts Romania, Asociatia Act for Tomorrow, ViitorPlus – Asociatia pentru Dezvoltare Durabila, Asociatia Ateliere Fara Frontiere


Parteneri media: Radio Eco Natura, Green News, Green Report, Stiri.ONG

33 afișări0 comentarii
bottom of page