top of page
  • Infoclima.ro

Impactul climei asupra sistemului alimentar

Complicata relatie dintre schimbarile climatice si ce mancam (II)


Cum vor fi afectate sistemele agro-alimentare de schimbarile climatice?


Depinzand de conditiile climatice, disponibilitatea si calitatea apei, precum si caracteristicile solului, agricultura si industria agroalimentara este deosebit de vulnerabila in contextul schimbarilor climatice. Schimbarile bruste, fenomenele neprevazute sau extreme reprezinta o amenintare pentru industria agroalimentara. Astfel, sistemul alimentar este direct afectat de inundatii – care pot spala stratul de sol fertil, dar si de valuri de caldura si secete – care usuca solul si cresc nevoia de irigatie, marind vulnerabilitatea in perioadele uscate.


Dincolo de aceste amenintari directe, exista si efecte indirecte, intrucat schimbarile climatice au impact asupra disponibilitatii si calitatii apei. De asemenea, nivelurile ridicate de dioxid de carbon atmosferic ar putea scadea nivelurile de zinc, fier si alti nutrienti importanti din culturile agricole. In acelasi timp, anumite specii de buruieni, insectele si alti daunatori beneficiaza de temperaturi mai ridicate si de CO2, acestea putandu-se extinde in zone noi unde pot afecta negativ culturile.



Cu toate acestea, pot exista si impacturi pozitive. Temperaturile mai mari pot duce la cresterea productivitatii si la lungirea sezonului de vegetatie. De asemenea, exista posibilitatea de a creste noi culturi, dar si de a obtine o productivitate marita datorita concentratiei mai mari de CO2. Pentru a putea obtine aceste beneficii este nevoie de o analiza detaliata, de scenarii si strategii locale adaptate fiecarui context.


Cum este Romania afectata?


Sectorul agricol este deosebit de important pentru Romania, tara aflandu-se pe primul loc in Uniunea Europeana la exploatatii agricole. Aproape 30% din totalul locurilor de munca sunt in agricultura, Romania bucurandu-se de soluri si conditii climatice distincte care permit o productie diversificata.


Din pacate, Romania este deja afectata de o incidenta sporita a inundatiilor, de secete mai intense si mai frecvente, si implicit, de eroziunea si desertificarea solurilor. Pagubele produse de furtunile puternice sunt inrautatite de supra-exploatarea padurilor, precum si de lipsa unei infrastructuri anti-inundatii. Fenomenele opuse, de seceta, caracteristice Europei Centrale si de Est, fac solurile tot mai uscate si mai dificil de exploatat.


Scaderea umiditatii solurilor ingreuneaza dizolvarea si retinerea ingrasamintelor necesare pentru agricultura, ducand in final la pierderea terenurilor arabile. Pe harta urmatoare se pot observa zonele deja afectate de desertificare (aproximativ 30% din suprafata totala a Romaniei in 2013), in special in zonele de campie din vestul, sudul si estul tarii.


Suprafata teritoriului romanesc expusa la desertificare


Solutii de adaptare si mitigare



Masuri de adaptare si mitigare la nivel de ferma


Potrivit raportului Agentiei Europene de Mediu, Adaptarea la schimbarile climatice in sectorul agricol din Europa, adaptarea la nivelul fermei este vitala. Printre solutiile posibile se numara:

  • introducerea unor soiuri si culturi adaptate si rezistente schimbarilor;

  • imbunatatirea tehnicilor de irigatie;

  • diversificarea culturilor;

  • practicarea agriculturii de precizie (care foloseste cercetarea, tehnologia si inovatia pentru a imbunatati procesul agricol).

Aceste practici au potential in reducerea GES, imbunatatirea gestiunii apei si a solurilor, precum si in protejarea ecosistemelor locale si a biodiversitatii. Din pacate, insa, Romania are performante slabe in cercetare si inovare, investitiile in acest domeniu fiind printre cele mai scazute din UE, lucru care afecteaza direct si domeniul agroalimentar.


Acest articol este partea a doua din seria „Schimbari climatice si sistemul agro-alimentar”. In partea intai am explorat impactul pe care il au dietele noastre asupra mediului inconjurator, si ce putem face pentru a ramane sanatosi si a ne reduce amprenta de carbon. Ultima parte investigheaza felul in care industria berii este afectata de schimbarile climatice, si cum se reinventeaza anumite branduri pentru a se adapta atat provocarilor climatice, cat si trendurilor consumatorilor.


 

Articol prezentat de Dr. Lorena Axinte, cercetator infoclima.ro,platforma ce contribuie la imbunatatirea calitatii discursului public in legatura cu schimbarile climatice, incurajand cercetatorii si oamenii de stiinta sa comunice publicului larg rezultatele cercetarilor din domeniu si relevanta acestora pentru societatea noastra.

17 afișări0 comentarii
bottom of page