top of page
  • Maria-Sara Tesiu

Impactul pandemiei asupra actiunilor de mediu in Europa

Webinarul „Impactul pandemiei asupra actiunilor de mediu din Europa” este o discutie cu reprezentantii celui mai amplu program european dedicat colectarii si reciclarii dozelor din aluminiu prezent in 19 tari – Every Can Counts: Adina Magsi ( Director General al Asociatiei Alucro & Every Can Counts Romania) si David Van Heuverswyn (Manager al Every Can Counts Europe si Manager in cadrul Packaging Group European Aluminium). Tema webinarului a fost reprezentanta de actiunile de mediu in Europa in contextul pandemiei si rezultatele celui mai recent studiu european cu privire la reciclarea dozelor.



Adina Magsi a explicat ingreunarea procesului de reciclare in contextul pandemic. Aceasta problematica a fost cauzata, in mare parte, de restrictiile de circulatie impuse de autoritati pe timpul starii de urgenta si nu numai. Un alt factor negativ a fost inchiderea HORECA, fapt ce a dus la reducerea substantiala a cantitatii de doze de aluminiu utilizate. Majoritatea aparatelor „EcoCan” instalate in incinta supermarket-urilor au fost, de asemenea, scoase din functiune din motive sanitare.



Problemele au continuat si in timpul starii de alerta, fiind totusi in curs de rezolvare. La nivel national, procentul cantitatii de deseuri colectate a scazut cu aproximativ 30% fata de anul trecut. Exista, totusi, o serie din proiecte ce au ca scop reluarea si chiar sporirea eficientei activitatilor de colectare si reciclare a deseurilor in Romania, cum este cazul sistemului de garantie-returnare a ambalajelor. Astfel de proiecte au fost implementate deja cu succes in mai multe tari europene, acestea avand o rata de succes intre 87% (in Croatia) si 96% (in Germania si Norvegia). Se doreste ca, pana in anul 2050, fiecare doza de aluminiu produsa in Europa sa poata fi sortata si reciclata.


David Van Heuverswyn a vorbit despre strategiile create de Every Can Counts pentru a atinge scopurile mentionate anterior. Una din modalitatile de baza prin care organizatia actioneaza in prezent este crearea cat mai multor posibilitati de reciclare in locuri cat mai diverse si invitarea tuturor membrilor societatii sa ajute la procesul de colectare.


Pentru a veni cu solutii personalizate si cat mai practice la problema reciclarii, Every Can Counts a desfasurat un studu cu privire la reciclarea dozelor in Europa. Conform studiului, 86% dintre europeni considera ca ar trebui sa facem mai multe pentru ingrijirea mediului inconjurator si ca este mai important ca niciodata, in contextul pandemiei, sa avem grija de natura.

Articol realizat de Maria Sara Tesiu, student FJSC, ca activitate a stagiului de practica desfasurat in cadrul Media Image Factory.



11 afișări0 comentarii
bottom of page