top of page
Maria-Sara Tesiu

Modele de antreprenoriat social si inovare sociala care promoveaza principiile economiei circulare

Economia circulara are nevoie de industrii si de intreprinderi pentru a lucra la noi modele de afaceri care incearca sa "faca mai mult cu mai putin", sa regandeasca serviciile si produsele furnizate. Totusi, dincolo de inovatia tehnica care poate prelungi viata produselor, cele mai bune inovatii nu vor veni din tehnologie, ci din schimbari sociale. Astfel, intelegerea proceselor ce stau la baza crearii si distribuirii unui produs, la fel ca reglementarea, impozitarea si stimulentele economice sunt instrumente importante ce stau la baza economiei circulare.


Pentru a prezenta perspective romanesti asupra integrarii economiei circulare in procesul de comercializare de produse si servicii, Guerrilla Verde a organizat webinarul „Modele de antreprenoriat social si inovare sociala care promoveaza principiile economiei circulare", alaturi de: Teia Ciulacu ( Presedinte ViitorPlus – Asociatia pentru Dezvoltare Durabila), Lorena Axinte (Cercetator Infoclima.ro), Ana Maria Raducanu (Fondatoarea magazinului ZeroWaste Bucuresti) si Corina Murafa (Liderul Next Now: Planet & Climate).




Lipsa femeilor in pozitiile de lider ale organizatiilor reprezinta o prima problema dezbatuta in cadrul webinarului organizat de Guerrilla Verde. Conform unei statistici realizate la nivel european, doar 37% din persoanele ce ocupa pozitii de lider sunt femei.


„Oricine poate sa porneasca o initiativa pe care, apoi, sa o sustina”, sustine Teia Ciulacu, subliniind totusi ideea ca majoritatea initiativelor ce tin de sfera mediului inconjurator sunt preluate de femei. Gradul relativ scazut de maturitate al domeniului este un factor relevant in acest sens, explica mai departe Corina Murafa. In domeniul cercetarii, pozitiile cele mai inalte sunt ocupate de barbati, conform Lorenei Axinte. In viziunea Anei Maria Raducanu, echilibrul intre ocupantii pozitiilor de top din organizatii este o problematica ce tine de o schimbare culturala mult mai profunda in legatura cu rolul femeilor si, respectiv, al barbatilor in societate.



ViitorPlus - Asociatia pentru Dezvoltare Durabila este o organizatie non-profit ce deruleaza din 2006 proiecte de impadurire, colectare pentru reciclare, educatie si constientizare, productie de confectii textile naturale si reutilizate, constructie de colectoare solare si utilizarea lor pentru dotarea unor obiective sociale. Aceste proiecte contribuie la solutionarea unor probleme sociale si de mediu cu care ne confruntam zi de zi. S-a inceput cu schimbari simple, dar totusi importante pentru un viitor mai bun. Una din aceste schimbari vizeaza educatia publicului, prin proiecte asemenea „Eco Provocarea”. Alta schimbare are in vedere echilibrarea laturii economice cu cea a sustenabilitatii si grijii fata de mediu. Astfel, au aparut alte proiecte marca ViitorPlus: Atelierul de Panza, Recicleta si Harta Reciclarii.


Magazinul ZeroWaste este un proiect nou, curajos, un model de cooperativa sustinut de comunitate. De la ZeroWaste pot fi cumparate produsele necesare traiului zilnic in format vrac sau in ambalaje reutilizabile, plasticul de unica folosinta fiind eliminat complet. Astfel, cantitatea de deseuri aruncate zilnic de fiecare dintre noi poate fi puternic redusa, ajutand la crearea unui viitor mai „verde” pentru noi toti. De asemenea, ZeroWaste vizeaza construirea unui stil de viata mai sanatos prin restructurarea alegerilor de consum.


Ca cercetator in sfera dezvoltarii durabile, Lorena Axinte considera ca economia circulara are un rol foarte important in construirea unei societati durabile. Primul principiu ce trebuie luat in considerare pentru a atinge acest tel este proiectarea produselor avand in vedere toate fazele utilizarii acestuia. Mai apoi, trebuie luata in considerare prelungirea, pe cat posibil, a duratei de viata a produselor. O initiativa demna de mentionat in acest sens este „Down to Earth”, o intreprindere sociala ce foloseste principiile economiei circulare in constructia cladirilor de tot felul. Asemenea initiative exista si in Romania.


In cadrul webinarului, Corina Murafa a oferit o perspectiva la scara mai mare a situatiei solutionarii problemelor ce tin de economia circulara. Aceasta observa o tendinta de micsorare a duratei de viata a initiativelor ce vin in ajutorul unei societati durabile. Aceasta tendinta poate fi rezolvata prin crearea unor solutii sistemice, ce ataca nu doar la suprafata, ci si la radacina problemelor. De asemenea, este important sa exploatam puterea sporita a tuturor membrilor societatii de a contribui la atingerea unor obiective ce au in vedere economia circulara.


Articol realizat de Maria Sara Tesiu, student FJSC, ca activitate a stagiului de practica desfasurat in cadrul Media Image Factory.



114 afișări0 comentarii

Commentaires


bottom of page