top of page
  • Infoclima.ro

O fereastra in viitor - Global Trends 2040 si scenariile pentru 20 de ani

In urmatorii 20 de ani efectele fizice ale schimbarilor climatice vor fi tot mai vizibile si ne vor afecta bunastarea in mod direct. Tarile cu economii emergente vor fi cele mai puternic afectate. Dezbaterile interstatale cu privire la modalitati de a ajunge la emisii 0 vor fi din ce in ce mai aprige ce ar putea duce la instabilitate la nivel global. In acest context ne putem astepta la potentiale conflicte armate pentru resurse naturale precum apa.


In Martie 2021 Consiliul National de Inteligenta American a publicat un document important numit “Global Trends 2040”. Acesta este actualizat la fiecare 4 ani si serveste ca si ghid pentru politicienii americani dar si publicul general.


In mare acesta este o compilatie de scenarii pe termen mediu-lung cu privire la geopolitica, factori socio-economici, posibilitatea izbucnirii a noi conflicte intre marile puteri ale lumii, trenduri demografice, impactul evolutiei tehnologice, viitoare provocari legate de sanatate la nivel global.


5 Scenarii cu impact global



Raportul prezinta 5 scenarii, fiecare modelat in parte de potentiale efecte ale schimbarilor climatice:


Scenariul 1: RENASTEREA DEMOCRATIILOR:

Acesta reprezinta cel mai optimist scenariu unde inovatii stiintifice amelioreaza substantial efectele schimbarilor climatice sub o cooperare solida intre Statele Unite, Uniunea Europeana si Marea Britanie. Increderea in institutiile statelor creste, partial datorita efectelor unor politici precum Green New Deal. In acelasi timp state cu regimuri autoritare precum Rusia si China devin din ce in ce mai imprevizibile datorita lipsei de crestere economica si presiuni din partea propriilor populatii.


Scenariul 2: O lume fara directie:

Acesta este un scenariu unde cooperarea internationala este limitata, legile internationale sunt ignorate. Lipsa de cooperare la nivel global pentru ameliorarea efectelor schimbarilor climatice duc la peticiri legislative la nivel local a caror efecte sunt minore sau inexistente. China termina proiecte de infrastructura mamut precum Shanghai sea wall menite sa protejeze cele mai importante centre urbane ale sale.


Scenariul 3: Un scenariu neutru fara schimbari majore:

Acest scenariu are in vedere relatia tumultoasa dintre SUA si China unde relatiile economice sunt restabilite iar interdependenta economica au scazut sansele de razboi deschis intre primele 2 puteri economice ale lumii. Insa problemele climatice pe termen lung raman nerezolvate si amanate.


Scenariul 4: O lume izolata cu tari/ continente separate:

Este un scenariu mai putin optimist unde cooperarea internationala, inclusiv pe partea climatica, este foarte fragila. Eforturile comune impotriva schimbarilor climatice, crizelor de sanatate publice si saraciei in general esueaza, ce duce la o situatie unde tarile iau masuri individuale cu eficienta scazuta.


Scenariul 5. Tragedie si mobilizare

Aceasta este cea mai grava situatie unde schimbarile climatice reprezinta o amenintare existentiala pentru largi segmente ale populatiei. Este un scenariu unde aliante surprinzatoare au loc, in principal intre Uniunea Europeana si China. Tari care inca vor depinde de combustibili fosili vor fi reticente in a se alatura eforturilor globale.


Schimbarile climatice vulnerabilitatea principala

O parte foarte importanta a raportului este axata pe subiectul schimbarilor climatice. Aceasta atrage atentia asupra faptului ca ultimii 10 ani au intrecut recorduri cu privire la temperaturi maxime iar fiecare deceniu dupa 1960 a fost in medie mai cald decat cel anterior.


Efectele schimbarilor climatice vor fi din ce in ce mai vizibile in urmatoarele 2 decenii. Aceste efecte vor varia in intensitate iar tarile cu economii emergente vor suferi mai mult datorita incapacitatii de a se adapta schimbarilor climatice datorita factorilor economici si geografici. Modelul economic curent nu ofera solutii sustenabile pentru tarile in curs de dezvoltare care le-ar permite sa-si creasca rezilienta in fata schimbarilor climatice concomitent cu un avans economic vizibil. Practic guvernele acestor state sunt puse in fata dilemei de a alege intre dezvoltare economica si mediu inconjurator. Desi pare o decizie relativ simpla, avand in vedere impactul pe termen lung al schimbarilor climatice, necesitatile socio-economice curente sunt mult mai resimtite si vizibile la nivel de societate.


Este clar vizibil impactul schimbarilor climatice asupra bunastarii umane


 

InfoBox

Evidente empirice despre schimbarile climatice

● Topirea ghetarilor in zonele arctice si ridicarea nivelurilor marilor si oceanelor reprezinta una din cele mai vizibile efecte ale schimbarilor climatice. Foarte recent un ghetar numit A-76 cu o suprafata de 4320 km2 (cat suprafata judetului Ialomita) s-a desprins de Antarctica. Conform raportului in secolul 20 nivelul marilor a crescut cu peste 20 cm. Prognoza pentru urmatoarele 2 decenii variaza intre ~8 si 35 cm. Zonele de coasta si insulare sunt la risc foarte ridicat. De asemenea topirea permafrostului reprezinta o amenintare pentru infrastructura precum sisteme de transport, retele de conducte, retele energetice.

● Zone afectate de valuri de canicula severe vor fi centrul si estul Americii de Nord, Europa Centrala, Intreaga zona a Mediteranei, partea de Vest si centrala a Asiei si zona de sud a Africii.

● Fenomene meteo extreme si din ce in ce mai frecvente: furtuni de tip uragan, inundatii, secete. Zone aride vor deveni si mai aride, zone umede si mai umede.

 

Cine contribuie la degradarea mediului?


Raportul de asemenea analizeaza o serie de factori care contribuie la degradarea mediului inconjurator. Printre acestia se numara:

Cresterea Populatiei la nivel global (in 2050 conform unui raport al Natiunilor Unite va fi aproximativ 9.7 miliarde). In sine, cresterea populatiei nu e o problema, cresterea consumului asociata cresterii populatiei este o adevarata provocare. La momentul actual deja am depasit planetary boundary, consumand anual mai multe resurse decat planeta poate genera, odata cu cresterea populatiei si mentinerea modelului actual de consum, aceasta dinamica se va accentua progresiv.

● Urbanizarea excesiva si slab planificata, un exemplu recent fiind cel al Istanbulului, oras ce se confrunta cu probleme in a aproviziona apa.

Degradarea solurilor cauzata in parte de metode nesustenabile in agricultura si defrisari excesive.

Abuzarea si managementul defectuos a resurselor de apa ce pot duce la tensiuni geopolitice legate de control asupra resurselor, un exemplu notabil fiind Grand Ethiopian Renaissance Dam, unul din cele mai largi proiecte de infrastructura din istoria recenta a Africii care deja a dus la tensiuni intre Etiopia si Egipt cu privire la alocarea resurselor de apa pentru baraj.


Grand Ethiopian Renaissance Dam este un exemplu de proiect cu impact climatic care poate crea tensiuni regionale.


Suntem slab pregatiti pentru potentialele impacturi

Raportul combina efectele schimbarilor climatice cu cele ale degradarii mediului si poluarii atragand atentia asupra securitatii habitatelor umane. In 2018, 36% din orasele lumii erau deja amenintate de secete sau inundatii severe. Un raport publicat de CDP atrage atentia la faptul ca la nivel global 1 din 4 orase nu au un buget dedicat actiunilor de preventive sau atenuare a efectelor schimbarilor climatice. Si mai grav este ca 43% nu au planificari de adaptare pentru a asigura siguranta cetatenilor si a infrastructurii critice. Fenomene din ce in ce mai extreme vor face dificila recuperarea societatilor mai ales intre cicluri cu fenomene extreme.


Insecuritatea legata de resursele de hrana si apa

Un sector puternic afectat de efectele schimbarilor climatice va fi agricultura. Tarile care depind de agricultura pluviala precum cele din Africa Subsahariana, America Centrala, zona Anzilor, Asia de Sud si Australia vor fi foarte vulnerabile. Paradoxal insa unele tari precum Canada, Rusia, sau cele din Scandinavia vor beneficia datorita latitudinii si verilor mai calde propice recoltelor.


Un alt segment foarte fragil ar putea fi cel al pescuitului industrial. Pescarii vor fi fortati sa parcurga distante mai lungi dand posibilitatea la dispute teritoriale intre state asupra apelor de pescuit.


Impactul asupra agriculturii poate fi unul din cele mai grave pentru securitatea alimentelor la nivel global.


Efectele schimbarilor climatice asupra sanatatii globale

Scaderea calitatii aerului, apei si hranei sunt consecinte evidente ale schimbarilor climatice. De asemenea acestea vor afecta si extinde aria geografica a unor boli care s-ar extinde dincolo de arealul obisnuit. West Nile, Malaria, Febra Dengue ar putea deveni boli din ce in ce mai comune in Europa si America de Nord.


Tehnologii si politici ca si solutii


Tranzitia energetica

Desi combustibilii fosili inca vor fi utilizati la nivel global, sursele regenerabile vor avea un ritm de crestere semnificativ. Costurile panourilor fotovoltaice si a turbinelor eoliene vor scadea si deveni cu mult mai rentabile decat centralele pe carbuni si gaz. China va deveni cel mai mare exportator daca lanturile de productie nu sunt readuse si reintegrate in economiile Uniunii Europene si Statelor Unite printr-un Green New Deal.


Stocarea energiei in baterii din ce in ce mai performante va fi esentiala. Este posibil ca odata cu imbunatatirea metodelor de stocare ale energiei electrice sa duca la crearea de retele decentralizate si autonome de energie.


Hidrogen verde obtinut prin electroliza are potentialul de a juca un rol mai important in stocarea energiei solare si eoliene in exces si a decarbonizarii industriilor si transportului greu.


Reactoarele nucleare modulare (SMRs) sunt o alta solutie sugerata de raport, la doar o treime din marimea reactoarelor traditionale acestea sunt considerate mai sigure. Acestea ar permite tarilor cu economii emergente sa isi extinda retelele electrice fara a creste emisiile si ar putea servi ca si back-up pentru resurse regenerabile.


Cresterea eforturilor de a inlatura dioxidul de carbon este considerate vitala pentru a limita cresterea temperaturilor globale la peste 1.5 celsius. CDR (Carbon Dioxide Removal) trebuie sustinut de BECCS (Bioenergy with carbon capture and storage). Este posibil ca state sa introduca din ce in ce mai multe taxe pe carbon similare cu cele din Suedia si/sau stimulente financiare companiilor ce reduc in mod activ emisiile de CO2.


Acest raport reprezinta un punct de vedere al unei institutii guvernamentale si poate servi ca o fereastra in viitorul mediu spre indepartat. Acesta prezinta numeroase scenarii ce depind de o pletora de variabile. In mod cert schimbarile climatice reprezinta un punct focal cu o deosebita importanta. Un punct comun al scenariilor este necesitatea de a actiona, dezvolta planuri de rezilienta si adaptare. Competitia, cooperarea, inovarea tehnologica la nivel global vor fi factori ce vor modela traiectoria planetei pana in 2040/2050, factori esentiali pentru ca Tratatul Climatic de la Paris sa functioneze.


 

Articol prezentat de Vlad-Radu Zamfira, cercetator infoclima.ro, platforma ce contribuie la imbunatatirea calitatii discursului public in legatura cu schimbarile climatice, incurajand cercetatorii si oamenii de stiinta sa comunice publicului larg rezultatele cercetarilor din domeniu si relevanta acestora pentru societatea noastra.



55 afișări0 comentarii
bottom of page