top of page
  • Stadoleanu Ana Lorena

Perspectiva legislativa a economiei circulare - dimensiunea europeana si nationala

Actualizată în: 15 apr. 2021


In perioada 30-31 martie 2021 a avut loc Forumul Economiei Circulare, eveniment online organizat de Guerrilla Verde, alaturi de parteneri institutionali si non-guvernamentali. Primul panel din cadrul evenimentului a conturat Perspectiva Legislativa si Structurala a economiei circulare. Dimensiunea europeana si nationala, alaturi de urmatorii invitati:

  • Therese Hydén, Ambasador, Ambasada Suediei la Bucuresti

  • Marjut Akola, Ambasador, Ambasada Finlandei la Bucuresti

  • László Borbély, Consilier de Stat la Cabinetul Prim-Ministrului, Coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabila

  • Raul Pop, Secretar de Stat, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor

  • Magnar Ødelien, Director EEA and Norway Grants, Innovation Norway

  • Alexandru Laibar, Director Executiv, Coalitia pentru Economie Circulara



Evenimentul a avut ca scop castigarea unei intelegeri mai bune a economiei circulare, in vederea aplicarii unor masuri eficiente in Romania, in procesul de tranzitie catre o economie verde.


In acest sens, Excelenta Sa, Therese Hydén, Ambasadoarea Suediei in Romania, a expus cateva masuri si principii adoptate de Suedia, pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare sustenabila. Aceasta a pus accent pe colaborarea continua dintre Guvern, autoritati si cetateni, acest acest obiectiv fiind consolidat pe 3 piloni: legislatie, plan de actiune si evaluare.


Potrivit lui Therese Hydén, in acest an, Suedia are „cel mai verde buget din istorie”, fapt ce ar putea grabi procesul de dezvoltare sustenabila. Totodata, Suedia a demonstrat faptul ca se poate realiza o diminuare a emisiilor de carbon, fara a fi afectata industria. Una dintre strategiile abordate in acest sens este utilizarea mai eficienta a materialelor deja existente, pentru a reduce extragerea de noi materiale. Aceasta strategie acopera 4 arii: productie sustenabila, design sustenabil, moduri sustenabile de utilizare a produselor si determinarea business-urilor sa fie inovatoare si sa promoveze economia circulara.


Nu in ultimul rand, Therese Hydén a accentuat importanta detinerii unor resurse potrivite, pentru a sustine o economie circulara si pentru ca populatia sa poata pune in aplicare masurile adoptate.


Excelenta Sa, Marjut Akola, Ambasadoarea Finlandei in Romania, a prezentat proiectele abordate de tara sa, in vederea obtinerii unei economii circulare, strategii ce au fost initiate in urma cu 7 ani. Aceasta a accentuat faptul ca la baza economiei circulare stau reciclarea, reutilizarea, repararea etc, iar prin aceste masuri adoptate, Finlanda isi propune sa atinga obiectivul economiei circulare pana in 2035. ,,Unul dintre obiective este sa dublam rata de circulatie economica pana in 2035, ceea ce este un scop foarte ambitios." a declarat doamna Akola. De asemenea, Excelenta Sa a mai spus ca ,,avem doar aceasta varianta, avem doar aceasta planeta, trebuie sa reusim."


Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila, László Borbély, a expus implicarea Romaniei in ceea ce priveste obiectivele mentionate anterior si, mai precis, faptul ca avem o strategie de dezvoltare durabila. Printre planurile nationale se regaseste si cresterea gradului de informare, constientizare si educare a populatiei cu 30%. Domnul László Borbély a declarat ca, pana la finalul anului, spera ca Romania sa aiba un cadru legal, cu privire la sustenabilitate.


Raul Pop, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, a accentuat importanta evaluarii sustenabilitatii si a masurarii progresului, prin realizarea de rapoarte in cadrul tuturor organizatiilor. Romania nu are sisteme de date bine stabilite, astfel incat, la nivelul tarii nu avem o situatie clar definita. Economia circulara ar necesita anumite schimbari politice, astfel incat sa poata fi sustinuta o colaborare generala la nivelul tarii, pentru a se putea realiza obiectivele propuse. Domnul Pop a subliniat importanta dezbaterilor interdisciplinare la nivelul Romaniei, pentru ca economia circulara sa poata deveni o realitate masurabila si semnificativa.


Rolul sectorului privat si responabilitatea acestuia in cadrul economiei circulare au fost explicate de catre Magnar Ødelien, Director EEA and Norway Grants, Innovation Norway. De asemenea, acesta a prezentat cei mai importanti factori in ceea ce priveste realizarea tranzitiei catre un mod de viata sustenabil: legislatie bine gandita, comportamentul consumatorilor, sistemul de taxe, finantarea. Un obiectiv important este faptul ca se incearca a se gasi balanta intre ceea ce este bun pentru business si ceea ce este bun pentru mediu.


Alexandru Laibar, Director Executiv al Coalitiei pentru Economie Circulara, a mentionat faptul ca organizatia din care face parte a incercat sa abordeze problema pe un trend stiintific, bazat pe studii capabile sa determine tranzitia catre conceptul de circularitate.

,,Economia circulara poate fi functionala si poate fi rentabila" a declarat Alexandru Laibar, accentuand cu optimism faptul ca acesta este viitorul si nu exista o cale de intoarcere. Fraza de incheiere a acestuia a subliniat dezbaterea pe tema propusa - ,,Nu exista niciun motiv care sa ne faca sa credem ca economia circulara nu este profitabila."


Inregistrarea video a evenimentului poate fi urmarita pe canalul de YouTube Guerrilla Verde.



Articol realizat de Stadoleanu Ana Lorena, student FJSC, ca activitate a stagiului de practica desfasurat in cadrul Media Image Factory.


Parteneri: Ambasada Suediei la Bucuresti, Ambasada Finlandei la Bucuresti, Innovation Norway, Universitatea de Vest din Timisoara, Coalitia pentru Economie Circulara - CERC, FEPRA, Asociatia Respo DEEE, Stratos, Eco Synergy, SNRB, InfoClima, Asociatia SNK, Asociatia Alucro, Every Can Counts Romania, Asociatia Act for Tomorrow, ViitorPlus – Asociatia pentru Dezvoltare Durabila, Asociatia Ateliere Fara Frontiere

Parteneri media: Radio Eco Natura, Green News, Green Report, Stiri.ONG


84 afișări0 comentarii
bottom of page