Ce sunt incendiile de vegetatie si de ce sunt importante?
Focul in istorie Focul este un element primordial evolutiei vietii, apare in arhivele geologice imediat dupa aparitia plantelor terestre, acum mai bine de 400 milioane de ani si este folosit de oameni inca din timpuri preistorice. Descoperirea focului de catre om este considerata un triumf al omului asupra naturii si un punct de cotitura in evolutia civilizatiei. Alaturi de apa, aer si pamant, focul este unul din elementele principale care stau la baza vietii si a lucrurilor ce ne inconjoara.
https://ec.europa.eu/jrc/en/news/forest-fires-threaten-europe-s-nature-world-suffers-worst-year-record
Nu exista cultura care sa nu foloseasca focul, omul si stramosii sai sunt unici fiind o specie capabila sa aprinda si sa gestioneze focul. Focul este o resursa incredibila, il folosim pentru a ne incalzi, pentru a pregati mancare, pentru a modela fierul si sticla etc. Corpul uman este modelat de foc, evolutia sistemelor noastre digestive si nu numai a fost influentata de faptul ca stramosii nostri au descoperit si au gatit cu foc. In natura, focul vine sub diferite forme, el poate fi o sursa de viata, un factor de regenerare dar si un factor distrugator.
Focul - un beneficiu ecologic
Focul influenteaza dezvoltarea ecosistemelor globale, inclusiv distributia si structura vegetatiei, circuitul carbonului si nu in ultimul rand, clima. Focul consuma materia moarta sau in proces de descompunere si poate returna substante nutritive in sol, are rol de dezinfectant, elimina plantele afectate de boli si insectele daunatoare si sustine regenerarea ecosistemului. Mai mult, unele specii de plante si arbori, cunoscute sub numele de pirofite (< fr. pyrophyte, cf. gr. pyr – foc, phyton – planta) au nevoie de foc pentru eliberarea si germinarea semintelor cum sunt cele din genul Eucalyptus si Banksia (ale caror fructe/conuri poseda un invelis gros lignificat care plesneste doar sub efectul caldurii). Printre beneficiile focului se numara si eliberarea substantelor nutritive, cum este fosforul, stimulant al productivitatii primare a ecosistemelor. Sunt studii care arata ca eliberarea fosforului in urma incendiilor de vegetatie din Africa reprezinta o sursa importanta de fosfor (fertilizator) pentru ecosistemele din bazinul Amazonului si Oceanul Atlantic.
La nivel global, focul este utilizat pentru a stimula regenerarea pasunilor si a padurilor, pentru a mentine calitatea habitatului si a reduce acumularea biomasei (combustibil) si nu in ultimul rand, pentru a extinde arealul agricol si/sau locuibil. In schimb, prin indepartarea stratului protector de vegetatie, focul contribuie la modificarea ratei de infiltrare a apei in sol astfel ca zonele arse sunt mai predispuse la procese geomorfologice cum sunt eroziunea si alunecarile de teren. Desi omul utilizeaza focul pentru a obtine beneficii economice si ecologice, focul ramane un instrument nesigur si greu de controlat.
Focul si clima - efecte directe si indirecte
Clima si activitatea oamenilor joaca un rol important in trendul focurilor iar focul, in schimb, influenteaza sistemul climatic prin eliberarea rapida de compusi chimici, gaze cu efect de sera si aerosoli (compusi ai fumului si funinginii) cu efecte asupra componentelor radiative. Cantitatea de CO2 eliberata prin arderea vegetatiei este cu aproximativ 50% mai mica fata de cantitatea de CO2 eliberata in urma arderii combustibililor fosili dar asta nu inseamna ca efectele produse nu sunt la fel de importante. Pe langa CO2, eliberarea aerosolilor, cum este carbonul negru (particule foarte fine cu diametrul de 2,5 microni, rezultat in urma arderii incomplete, se gaseste in funingine) cu proprietati de absorbtie a radiatiilor solare contribuie la schimbarile climatice prin absorbtia caldurii si incalzirea atmosferei. Mai mult, la nivel regional, norul de fum limiteaza convectia, incalzeste troposfera si limiteaza formarea norilor si a precipitatiilor.
La nivel global, emisiile eliberate in urma incendiilor si impactul lor asupra calitatii aerului sunt responsabile pentru 5 pana la 8% din cele 3.3 milioane de decese premature inregistrate anual. Mai mult, in zonele tropicale, emisiile in urma incendiilor (poluarea aerului) reprezinta principala cauza a cresterii mortalitatii.
Citeste continuarea articolului pe site-ul InfoClima.ro.
Articol prezentat de Dr. Aritina Haliuc si Dr. Monika Meltzer, cercetatori infoclima.ro, platforma ce contribuie la imbunatatirea calitatii discursului public in legatura cu schimbarile climatice, incurajand cercetatorii si oamenii de stiinta sa comunice publicului larg rezultatele cercetarilor din domeniu si relevanta acestora pentru societatea noastra.
コメント