top of page
Oana-Larisa Vasile

Puterea comunitatii. Dezvoltare comunitara pentru dezvoltare durabila

Guerrilla Verde, platforma de educatie ecologica, a sustinut un webinar referitor la puterea comunitatii, respectiv la modul in care puterea comunitatii poate contribui la dezvoltarea durabila in societate. Tema de ansamblu, reprezentand o problema cu care se confrunta intreaga lume, a fost dezbatuta de catre invitatii: Anastasia Staicu - Director, Asociatia SNK, Tica Darie - Fondator, Made in Rosia Montana, Lorita Constantinescu - Director de Dezvoltare, Ateliere Fara Frontiere si Daniela Militaru - Activist si Cercetator, InfoClima.ro.



In corelatie cu tema de ansamblu, invitatii au discutat despre relatia dintre schimbarile climatice si saracie, despre posibilitatea combaterii acestor doua fenomene majore intalnite in orice societate, si despre implicarea organizatiilor din care fac parte in ameliorarea daunelor ecologice, in incercarea de constientizare a importantei puterii pe care comunitatea o poate avea in procesele decizionale.




Tica Darie - Fondator, Made in Rosia Montana, a adus in discutie doua concepte importante: schimbarile climatice si saracia. Acesta sustine ca unii oameni aloca resursele naturale cu falsa impresie ca ar fi un bun propriu, pe cand acestea apartin intregii societati, fiind un bun comun. Schimbarile climatice si saracia sunt intretinute de oamenii care ,,sufera de mania puterii, a avutiei”, iar cheia rezolvarii unor astfel de probleme este in mainile acelorasi persoane care detin puterea. Conform lui Tica Darie, atat timp cat acest tipar de oameni va fi la conducere, vor exista saracie, sclavie moderna sau degradarea mediului in favoarea iluziei bunastarii persoanelor. Fondatorul ,,Made in Rosia Montana” afirma ca ,,bunastarea adevarata consta in mediu curat si hrana sanatoasa”. El a vorbit si despre activitatile desfasurate in cadrul proiectului sau ,,Made in Rosia Montana”, afirmand ca anul 2020 a fost unul prosper in ciuda pandemiei si ca produsele intocmite au fost cumparate de oameni din afara Romaniei.


Daniela Militaru - Activist si Cercetator, InfoClima.ro, a expus faptul ca schimbarile climatice provoaca injustitia climatica, ce se manifesta pe trei niveluri. Primul nivel este cel demografic, un al doilea nivel este cel politic, aici fiind inclus si accesul la resursele publice (sanatate, educatie etc), iar un al treilea nivel face referire la saracie, venituri si bunuri detinute. Totodata, schimbarile climatice sunt un fenomen global care are consecinte grave in tarile care au contribuit cel mai putin la diminuarea acestuia. Conform Danielei Militaru, manifestarea impactului climatic asupra comunitatilor sarace ,,creste expunerea la efectele negative ale schimbarilor climatice si sensibilitatea la vindecarea oamenilor”. Comunitatile sarace ,,traiesc pe cele mai fragile pamanturi si sunt, de cele mai multe ori, instabile politic”. Asadar, daca astfel de tari nu beneficiaza de ajutor din partea guvernelor, ar putea produce miscari violente. Cercetatoarea a evidentiat si caracteristicile unei miscari de mediu din care face parte, denumita ,,Extinction Rebellion”. Miscarea contureaza trei cerinte semnificative catre conducatori: spunerea adevarului, actionarea imediata si adunarea cetatenilor.


Lorita Constantinescu - Director de Dezvoltare, Ateliere Fara Frontiere, evidentiaza faptul ca, din cauza schimbarilor climatice si a altor factori, ,,oamenii saraci vor deveni din ce in ce mai saraci”, iar cei foarte bogati vor ramane la un moment dat fara resursele necesare desfasurarii activitatilor. Resursele devin treptat mai putine, desi unele dintre ele sunt regenerabile. Exista comunitati care vor sa le conserve, insa acestea sunt rare. Directorul de Dezvoltare al Ateliere Fara Frontiere mentioneaza ca ,,principalele domenii afectate sunt agricultura, nivelul de trai si sanatatea”. De asemenea, Lorita Constantinescu a vorbit despre proiectele dezvoltate de organizatia pe care o reprezinta. Printre aceste proiecte se incadreaza: Educlick (presupune colectarea si gestionarea deseurilor electrice si electronice, reconditionarea calculatoarelor si donarea acestora catre scoli sau institutii care au nevoie), Remesh (se bazeaza pe reutilizarea unor materiale publicitare, pe transformarea lor in alte produse utile) si Bio&Co (ferme in care se cultiva legume in sistem bio, agricultura organica). In cadrul acestor ferme sunt angajate persoane vulnerabile, in vederea integrarii lor pe piata muncii.


Anastasia Staicu - Director, Asociatia SNK, a adus in discutie importanta pe care a avut-o comunitatea in campania ,,Bunicii nostri”. Cu ajutorul comunitatii si a unor organizatii au fost realizate pachete ce contineau produse alimentare si de igiena persoanala pentru peste 1000 de batrani. Anastasia Staicu mentioneaza ca ,,cea mai mare valoare e de a fi contaminati mai multi cu binefacere si cu posibilitatea de a face lucuri bune”. Totodata, aceasta sustine ca in momentul in care sunt mai multi oameni implicati, oameni care ajuta cu cate putin, se poate produce o schimbare benefica.


Implicarea fiecaruia dintre noi in viata comunitatii reprezinta un prim pas spre dezvoltare, fie ea de orice tip. Constientizarea desfasurarii unor activitati benefice pentru protejarea mediului inconjurator este cheia spre un viitor sustenabil.

Articol realizat de Oana-Larisa Vasile, student FJSC, ca activitate a stagiului de practica desfasurat in cadrul Media Image Factory.



41 afișări0 comentarii

Kommentare


bottom of page