Anual, consumam mult mai multe resurse decat cele pe care le poate genera planeta noastra. 29 iulie 2019 a fost Ziua Suprasolicitarii Pamantului („Earth Overshoot Day”) sau momentul in care am epuizat resursele naturale ale anului curent si am inceput sa le utilizam pe cele ale generatiilor viitoare. Este o data marcata la nivel global in calendar din ce in ce mai devreme in fiecare an si care ne indeamna sa analizam si sa revizuim modelele actuale de productie, consum si managementul deseurilor.
Economia circulara este acel sistem care vine cu propunerea de a eficientiza utilizarea resurselor si de a reduce impactul asupra mediului, in 3 pasi: reducere-reutilizare-reciclare. Acesta se opune modelului liniar, potrivit caruia la sfarsitul unui ciclu de viata produsele sunt de obicei aruncate.
Economia circulara are nevoie de industrii si de intreprinderi pentru a lucra la noi modele de afaceri care incearca sa "faca mai mult cu mai putin", sa regandeasca serviciile si produsele furnizate.
Totusi, dincolo de inovatia tehnica care poate prelungi viata produselor, cele mai bune inovatii nu vor veni din tehnologie, ci din schimbari sociale, iar acest lucru face subiectul discutiei unui nou webinar #GuerrillaVerde: „Romania sustenabila – Modele de antreprenoriat social si inovare sociala care promoveaza principiile economiei circulare„.
Vineri, 19 februarie 2021, ora 11.00, dezbatem acest subiect impreuna cu:
Teia Ciulacu, Presedinte, ViitorPlus - Asociatia Pentru Dezvoltare Durabila
Dr. Lorena Axinte, Cercetator & Contributor InfoClima.ro;
Ana Maria Raducanu, Antreprenor Social, Magazinul Zero Waste Bucuresti
Corina Murafa, Next Now: Planet & Climate Leader
Eveniment auzit si la Radio Eco Natura (https://www.radio-econatura.ro/)
Comments