top of page
  • Infoclima.ro

The Lancet Planetary Health: Milioane de vieti ar putea fi salvate anual

The Lancet Planetary Health: Milioane de vieti salvate anual daca cerintele tratatului climatic de la Paris vor fi respectate pana in 2040.


Acest articol se bazeaza pe studiul publicat de curand de cei de la The Lancet Planetary Health Jurnal. Pentru mai multe detalii despre metodologie, date si rezultate pot fi gasite aici.


Conform unui studiu al celor de la The Lancet Planetary Health Journal, respectarea masurilor cerute prin tratatul climatic de la Paris va duce la salvarea a 6.4 milioane de vieti anual in 9 state ce au jumatate din populatia lumii si sunt responsabile pentru 70% din emisii la nivel global. Acestea sunt Brazilia, China, Germania, India, Indonesia, Nigeria, Africa de Sud, Marea Britanie si Statele Unite. Principalul scop al tratatului de la Paris, intrat in vigoare in Noiembrie 2016, este de a limita incalzirea temperaturilor globale sub pragul de 2 grade Celsius. Un pas important in aceste sens este prezentarea planurilor individuale la nivel statal cunoscute ca Nationally Determined Contributions (NDCs).


Ian Hamilton, profesor universitar la Institutul de Energie la UCL si director executiv al grupului Lancet, declara in cadrul studiului:


Spre deosebire de beneficiile directe ale mitigarii emisiilor de carbon care sunt pe termen lung si sunt vazute ca limitare a daunelor cauzate, beneficiile aditionale in privinta sanatatii ale politicilor climatice ambitioase au un impact pozitiv imediat. Mesajul este cat se poate de clar. Respectarea cerintelor tratatului climatic de la Paris va salva milioane de fatalitati premature anual si va imbunatati calitatea vietii pentru milioane de persone.”

Studiul arata ca respectarea cerintelor tratatului de la Paris pentru cele 9 tari ar duce la salvarea a 1.2 milioane de vieti datorita aerului mai curat, de asemenea imbunatatirea drastica a vietii persoanelor cu afectiuni respiratorii cronice. De asemenea 5.8 milioane ar fi salvate printr-o dieta mai sanatoasa. Spre exemplu in Germania s-ar evita moartea anuala a 181 per 100,000, in SUA 171 per 100,000 iar China 167 per 100,000. De mentionat este faptul ca studiul se bazeaza pe predictii demografice si varii prognoze ale trendurilor socio-economice in statele respective.


COP 26 din Glasgow va fi un eveniment cu o deosebita importanta. UK si UE isi vor propune NDC-uri mai exigente, China a anuntat ca doreste sa ajunga la stadiul carbon-neutral inainte de 2060. Administratia lui Joe Biden a promis ca SUA vor ajunge la zero-emisii cel tarziu in 2050. In ciuda acestor anunturi, in actualul ritm riscam o incalzire de 2.5 grade pana la sfarsitul secolului.


Margaret Chan, fosta directoare a OMS declara:


Este foarte important sa constientizam miliardele salvate prin imbunatatirea sanatatii a milioane de persoane anual. Populatii mai sanatoase vor fi capabile sa reziste mai bine la viitoare socuri sanitare. Noi NDC-uri vor fi stabilite si este esential ca in planurile de recuperare COVID 19 sa integram obiective de imbunatatire a sanatatii si mediului inconjurator”.

Cum politicile climatice pot salva vieti? Practic putem discuta despre doua scenarii majore cand ne referim la politicile climatice implementate in cadrul acordului de la Paris:

  1. Sustainable Pathway Scenario (SPC) ce implica respectarea a mai multor criterii: eradicarea foametei, imbunatatirea substantiala a sanatatii fizice si psihice, utilizarea energiei regenerabile la un pret accesibil, si

  2. Health in all climate Policies Scenario (HPS)- Scenariu ce ia in considerare implicatii cu privire la sanatate a politicilor climatice si include masuri conforme tratatului de la Paris ce urmaresc maximizarea beneficiilor de sanatate auxiliare


In concluzie

Acest studiu ne arata beneficiile politicilor climatice si potentialul imens de a salva si imbunatati vieti. O coordonare intre 196 state membere ale tratatului climatic de la Paris este si va fi dificila. De asemenea acest studiu cuprinde doar 39 NDC-uri + 27 ale statelor membre UE. Asadar, pe langa implementarea si cresterea cerintelor tratatului de la Paris este necesara adunarea de date de la cat mai multe state tinand cont de fluctuatii demografice substantiale ce vor avea loc in urmatoarele 3 decenii. Imbunatatirea dietei prin reducerea consumului de carne rosie si produselor procesate corelata cu accesibilitatea la fructe si legume proaspete, imbunatatirea calitatii aerului si apei sunt factori esentiali ce vor duce la salvarea si imbunatatirea a milioane de vieti anual, fie ca vorbim de populatia Chinei sau a Romaniei. Ramane de vazut ce actiuni vor fi luate dupa COP 26 din Noiembrie 2021 si daca principalii actori la nivel global vor accelera masurile discutate in articolul celor de la Lancet.


Pentru Romania aceasta discutie este importanta si relevanta. Conform Societatii Romane de Pneumologie in Romania sunt approximate 1 milion de persoane ce sufera de astm, in conditiile in care calitatea aerului in mari orase precum Bucuresti si Ploiesti este deseori precara. Datele de la Societatea Romana de Diabet arata ca 1 din 10 romani are diabet (~1.5 milioane). Asadar pe termen scurt si lung implementarea masurilor tratatului de la Paris va permite salvarea a mii de vieti anual in Romania, daca masurile de mediu vor fi accelerate atat la nivel global, national cat si local.

 

Articol prezentat de Vlad Radu Zamfira, cercetator infoclima.ro, platforma ce contribuie la imbunatatirea calitatii discursului public in legatura cu schimbarile climatice, incurajand cercetatorii si oamenii de stiinta sa comunice publicului larg rezultatele cercetarilor din domeniu si relevanta acestora pentru societatea noastra.



21 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page