top of page
  • Infoclima.ro

Trei motive pentru a sustine tranzitia energetica?

In iunie 2014 am inceput primul meu job full-time in cadrul Schneider Electric in Budapesta. In termeni practici acesta presupunea negocierea contractelor de furnizare a energiei electrice si gazelor naturale in numele unor mari consumatori comerciali din regiune. Intr-un curs grabit am reusit sa inteleg ca piata energetica e una foarte complexa si nuantata. Tot in aceasta perioada am observat un suport politic si tehnologic pentru sursele regenerabile, preponderent in tarile membre UE. Integrarea energiilor regenerabile era o problema pentru sistemele energetice nationale pentru ca presupunea un management foarte sofisticat a retelelor electrice si prognoze exacte atat a generarii cat si a consumului. Toate acestea pareau eforturi costisitoare si dificile, si la acel moment ma intrebam de ce ne propunem cu atata incapatanare sa sustinem o tranzitie spre energie regenerabila.

E o intrebare la care mi-am creionat un raspuns pe parcursul ultimilor 6 ani de activitate. Nu cred ca am ajuns inca la un raspuns final, dar cred ca am reusit sa gasesc o serie de argumente foarte pertinente pentru a sustine tranzitia spre un sistem energetic nepoluant si regenerabil.


Ce presupune tranzitia energetica?


Conform IRENA (International Renewable Energy Agency – Agentia Internationala pentru Energie Regenerabila), tranzitia energetica este o cale catre transformarea sectorului energetic global de la unul centrat pe combustibili fosili catre unul neutru din punct de vedere climatic. In centrul acestei abordari sta dorinta si necesitatea de a reduce poluarea cu CO2 pentru a limita/diminua impactul asupra climei. Se estimeaza ca energia regenerabila si masurile de eficienta energetica pot contribui cu 90% din necesarul reducerii emisiilor de carbon.

In acest sens, sistemul energetic este punctul de pornire atunci cand vorbim despre reducerea consistenta a emisiilor de carbon pe termen lung.


De ce e important sa investim totusi in tranzitia energetica?


Motivul de mediu

Schimbarile climatice sunt o realitate pe care o putem observa deja cu ochiul liber. Nu mai vorbim doar despre fenomene distante (precum topirea ghetarilor sau taifunurile tot mai violente), ci despre evolutiile care ne afecteaza direct. Astfel, conform Copernicus, 2020 a fost cel mai cald an de la inceputul masuratorilor pentru Europa, iar decada 2010-2020 cea mai calda decada la nivel global. Aceasta incalzire globala este cauzata de efectul de sera, produs in proportie de 80% de emisiile de CO2.



Dioxidul de carbon constituie circa 80% din totalul emisiilor cu efect de sera, reprezentand cea mai grava problem la nivel European si Global. (Sursa: Comisia Europeana)


Efectul de Sera este cauzat de unele gaze din atmosfera Pamantului care se comporta ca peretii unei sere – capteaza si retin caldura soarelui, astfel incat aceasta nu mai este eliberata inapoi spatiu.

Multe dintre acestea sunt prezente in mod natural in atmosfera, insa activitatea umana a dus la cresterea concentratiei unora dintre ele, in special a:

  • dioxidului de carbon (CO2)

  • metanului

  • protoxidului de azot

  • gazelor fluorurate.


Avand in vedere ca circa 80% din totalul emisiilor cu efect de sera sunt cauzate de sectorul energtic, e necesar sa avem o strategie clara si de lunga durata pentru a reduce impactul acestuia asupra mediului inconjurator.



Sectorul energetic e responsabil in proportie de 80% pentru emisiile de de gaze cu efect de sera, respectiv o actiune pentru a reduce emisiile pentru sectorul energetic e iminenta.


Romania nu este o exceptie cand vine vorba despre aceste emisii. Datorita in mare masura termocentralelor electrice pe baza de carbune, transportului pe baza de combustibili fosili sau a eficientei energetice scazute, Romania are o amprenta de carbon destul de vizibila, avand emisii totale de carbon de circa 114.000 Kilotone de CO2 (reprezentand circa 2.7% din emisiile totale de CO2 ale UE), ocupand locul 10 din cele 28 de tari membre in 2017.


In acest sens, tranzitia energetica poate contribui intr-un mod semnificativ la reducerea emisiilor de carbon si la diminuarea impactului asupra schimbarilor climatice.


Motivul socio-economic

Energia (electrica si termica) este fundatia bunastarii si dezvoltarii economice a oricarei societati. Pentru a putea asigura o dezvoltare pe termen lung avem nevoie ca sistemul nostru energetic sa fie unul autonom, echitabil si sigur.


Autonomia unui sistem energetic este conditionata de accesibilitatea si sustenabilitatea materiei prime. In alte cuvinte avem resurse suficiente si pentru o perioada foarte lunga de timp pentru a produce energia necesara consumului intern. Avand in vedere ca Romania este un importator de combustibili fosili (in special produse petroliere) iar resursele de gaze naturale si petrol sunt finite si ne-sustenabile pe termen lung, nu putem afirma ca sistemul nostru energetic actual este unul autonom. Suntem expusi in acest fel volatilitatii pietei internationale si chiar a unui posibil santaj energetic din partea marilor producatori cum ar fi de exemplu Rusia.


Echitabilitatea – se refera la capacitatea sistemului energetic de a asigura accesul la energie electrica si termica tuturor consumatorilor la un pret accesibil. Or nici la acest capitol nu excelam la momentul dat. Din pacate studiile in domeniu arata ca Romania inca se confrunta cu saracia energetica, astfel in 2019, in Romania, 13,7% dintre gospodarii au avut dificultati financiare in a-si plati la timp facturile de utilitati, proportie dubla fata de media europeana (6,2%).


Siguranta tine de capacitatea unui sistem energetic de a oferi un mediu sanatos si fara riscuri majore pentru bunastarea individuala si a mediului inconjurator. Din pacate, actualmente sistemul nostru energetic comporta o serie de riscuri latente care tin de operarea unei centrale nucleare sau a termocentralelor pe baza de carbuni. In cazul energiei nucleare exista un risc, desi destul de redus, a unor accidente cu impact major asupra sanatatii publice (catastrofele de la Fukushima si Cernobal sunt doua exemple in acest sens). Centralele pe baza de carbuni cresc atat poluarea cu CO2 cat si poluarea cu praf si micro particule care pot creste riscul afectiunilor pulmonare si respiratorii.


Un sistem energetic regenerabil poate reduce sau chiar elimina problemele de mai sus. Avand vedere accesibilitatea resurselor regenerabile pe intreg teritoriul tarii putem construi un sistem energetic care ar avea la baza materie prima regenerabila (respectiv infinita) iar furnizarea acestei materii prime nu ar depinde de actori externi. In acelasi timp, dezvoltarea unui sistem energetic descentralizat ar permite comunitatilor si gospodariilor sa produca energia necesara pentru consum propriu, reducand in acest mod cheltuielile pentru energie si asigurandu-si securitatea furnizarii. Nu in ultimul rand, tehnologiile regenerabile, desi au un impact indirect asupra mediului (productia structurilor din metal sau a bateriilor poate contribui la emisiile de carbon si alti poluanti) nu sunt la fel de poluante sau riscante precum energia nucleara sau termocentralele pe carbuni.


Motivul etic

Cea mai des utilizata definitie a dezvoltarii sustenabile a fost formulata de Comisia Brundtland in 1987, conform acesteea “dezvoltarea sustenabila este acea dezvoltare care satisface necesitatile prezente fara a compromite posibilitatile generatiilor urmatoare de a-si atinge/satisface propriile necesitati”. In termeni practici aceasta presupune ca noi, ca si societate trebuie sa tindem spre bunastare intr-un mod ce nu altereaza posibilitatea urmasilor nostri de a face acelasi lucru. Din pacate insa, din cauza poluarii excesive, defrisarilor nesustenabile, pierderii biodiversitatii si schimbarilor climatice, noi avem un impact negativ major asupra capacitatilor si resurselor accesibile generatiilor urmatoare. Acest fapt ar trebui sa ne motiveze sa implementam si sa sustinem tranzitia catre un sistem energetic ne-poluant si non-intrusiv pentru a putea transmite generatiilor urmatoare intacte resursele naturale la care avem noi access acum.


Cele de mai sus sumarizeaza doar cateva dintre argumentele ce sustin tranzitia energetica. E important insa ca fiecare dintre noi sa isi regaseasca propriile repere si argumente pentru a intelege si a sustine o tranzitie catre un sistem energetic regenerabil, just si eficient.

 

Articol prezentat de Dr. Sorin Cebotari, cercetator infoclima.ro, platforma ce contribuie la imbunatatirea calitatii discursului public in legatura cu schimbarile climatice, incurajand cercetatorii si oamenii de stiinta sa comunice publicului larg rezultatele cercetarilor din domeniu si relevanta acestora pentru societatea noastra.



9 afișări0 comentarii
bottom of page