top of page
  • GuerrillaVerde

Viitor Plus: Adopta si tu un metru de perdea forestiera! Romania are nevoie de 20 000 de hectare.

GuerrillaVerde.ro sustine initiativa Viitor Plus - "Adopta un copac" si va invita sa fiti si voi parte din acest demers.




Viitor Plus:

In perioada carantinei am simtit cu totii dorinta de a ne reconecta cu natura. Plecand de la acest sentiment, Adopta un copac! a deschis sezonul plantarilor cu o campanie prin care pune la dispozitie tuturor o modalitate de a se conecta cu natura, prin adoptarea unui „scut viu”.


Este o perioada in care fiecare dintre noi se straduieste sa isi mentina echilibrul, iar studiile dovedesc ca natura este unul dintre cele mai bune leacuri pentru a linisti mintea si a calma sufletul. Odata ce s-a instalat carantina si ni s-au interzis iesirile la munte, in parcuri, in locuri pline de verdeata, ne-am dat seama cu totii de rolul esential pe care il au plimbarile si iesirile in natura in a ne dobandi starea de bine.


Uitandu-ne in jur putem observa cum natura insasi isi pierde echilibrul an de an, fapt vizibil in fenomenele meteo extreme: tornade, temperaturi extreme, schimbari climatice. Solutia restabilirii echilibrului nostru si al naturii este plantarea copacilor. Ei regleaza precipitatiile, curata aerul, aduc vremea buna, iar noua ne limpezesc mintea si ne aduc pacea interioara.


Anul acesta plantarile cu voluntari s-au dovedit imposibile din cauza conditiilor din pandemie, insa aceste limite au deschis noi posibilitati. Adopta un Copac! a lansat campania Adopta un scut viu! prin care fiecare poate planta sau adopta un copac.


Pe 21 noiembrie, Adopta un copac! organizeaza Prima plantare virtuala - Ziua in care am plantat un scut viu”, in care fiecare este invitat sa se alature pentru a planta, a impartasi experiente, ganduri si tehnici. Acest eveniment isi propune sa ii aduca laolalta pe toti cei care vor sa ajute natura cu inca un scut viu.


Adopta un Copac! va planta in cadrul evenimentului o perdea forestiera de protectie pentru Liceul Tehnologic „Duiliu Zamfirescu” din Dragalina, ce va masura 18 metri in latime si un kilometru in lungime. Localitatea din judetul Calarasi este afectata de fenomene meteo extreme, printre care inzapeziri, rafale de vant de 140 km/h si tornade. Perdele forestiere plantate in zona sunt solutia pentru ameliorarea problemelor enumerate, la care se adauga si beneficii precum cresterea rezervelor de apa in sol si a productivitatii terenurilor agricole adiacente, combaterea schimbarilor climatice si reglarea regimului hidric si al temperaturilor.


Campania „Adopta un scut viu” isi propune sa stranga cat mai multe donatii de la oameni, pentru a planta copaci sub forma de perdele forestiere, in primavara ce urmeaza. Fiecare donatie are o suma prestabilita de 70 de lei, ce acopera costurile pentru plantarea si ingrijirea pana la maturitate a sapte copaci, ce alcatuiesc un metru de perdea forestiera masurata pe latime.


Perdelele forestiere au rol in a opri vanturile si viscolirile din calea drumurilor si a localitatilor, opresc fenomenul desertificarii ce ameninta grav sudul Romaniei si restabilesc echilibrul climatic. In prezent, in Romania este nevoie de 20 000 de hectare de perdele forestiere: 16 000 pentru protejarea campurilor si a localitatilor si 4 000 pentru protejarea drumurilor. Metru cu metru, Adopta un Copac! isi propune sa adune fonduri de la cat mai multi donatori pentru a micsora semnificativ statisticile prezentate mai sus. Perdelele forestiere vor fi plantate pe terenuri agricole degradate, in jurul drumurilor sau a localitatilor afectate de fenomene meteo extreme.


Daca iti doresti sa te alaturi campaniei, esti asteptat pe bit.ly/planteazacunoi unde poti afla mai multe detalii si unde ne poti sustine cu donatia ta. Impreuna, ne propunem sa redam echilibrul naturii, cu scopul de a pune capat sau macar a ameliora extremele climatice cauzate de lipsa copacilor. Adopta si tu un scut viu!


ViitorPlus a infiintat proiectul Adopta un Copac! in 2006, iar rezultatele in prezent numara peste 590 000 de arbori plantati pe o suprafata de ~75 de hectare alaturi de 13 100 de voluntari in judetele din sudul tarii afectate grav de fenomenul desertificarii.

Proiectul se diferentiaza prin plantarea copacilor sub forma de perdele forestiere de protectie, care de indata ce ajung la maturitate echilibreaza natura, iar problemele precum infertilitatea si ariditatea solului sau inzapezirea drumurilor si a localitatilor, sunt rezolvate definitiv.


37 afișări0 comentarii
bottom of page